Skip to main content

szaudipartnerKereskedőházat kíván létrehozni a Vidékfejlesztési Minisztérium és a magyar kormány a szaúd-arábiai mezőgazdasági együttműködés fejlesztésének ösztönzésére – ismertette tegnap Fazekas Sándor. A miniszter Budapesten fogadta a szaúdi mezőgazdasági minisztert, aki kijelentette, hogy a világ élvonalába tartozik a magyar agrárium.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az elmúlt időszakban aktív és erős magyar agrárdiplomácia: az orosz és kínai kapcsolatok újjáépítésének sikeres lépései után ezúttal a magyar–szaúdi mezőgazdasági együttműködés körvonalazódik. Tegnap ugyanis Budapesten tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Fahd bin Abd ar-Rahman bin Szulejman Balkunajm szaúdi mezőgazdasági tárcavezető. A két miniszter szerint jelentősen fejleszthető a magyar–szaúdi mezőgazdasági együttműködés, amelyhez kiváló politikai alapot teremtettek az Orbán Viktor miniszterelnök és Abdallah bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia királyának múlt évi találkozóján folytatott megbeszélések.

„A jövőben több projekt is elindulhat a két ország között, mások mellett szóba került az is, hogy közös magyar–szaúdi holdingot hozunk létre a szarvasmarha-tenyésztésre, a növénytermesztésre és a baromfitenyésztésre” – jelentette ki a tárgyalás után Fazekas Sándor, aki a bioenergia-termelés és a takarmány-előállítás terén is lát lehetőséget közös projektek beindítására. „Magyarország kereskedőházat kíván alapítani a kapcsolatok fejlesztésének ösztönzésére, a konkrét programok és együttműködés kidolgozása, valamint működtetése azonban a két ország üzletembereinek a dolga lesz” – mondta Fazekas. A tegnapi tárgyaláson a szaúdi miniszter a külföldi befektetésekkel foglalkozó szaúdi befektetésfejlesztési ügynökségre hívta fel Fazekas Sándor figyelmét, amely segíthet a közös elképzelések megvalósításában.

„A szaúdi mezőgazdaság számít a világ élvonalába tartózó magyar agrárium eredményeinek hasznosítására. Országunk édesvízben szegény, így kifejezetten érdekeltek vagyunk abban, hogy a vízkincsben gazdag Magyarországgal kiszélesítsük a mezőgazdasági együttműködést” – jelentette ki Fahd bin Abd ar-Rahman bin Szulejman Balkunajm.

Mint ahogy azt lapunk többször is megírta, a magyar kormány nyit a keleti piacok felé, és abban érdekelt, hogy a termelők és a kiváló minőségű termékeink betörhessenek a jól fizető keleti országokba.

Forrás: magyarhirlap.hu

TOP 5