Skip to main content

csinaldmagadpizzaManapság sok kritika éri a megrendelésre kiszállított pizzák minőségét. Sűrűn előfordul, hogy nem megfelelő a tészta, sületlen a közepe, a feltétek extra vékonyak, a szállítási időt rendre átlépik a futárok, stb.

Általában ugyanazok az alapanyagok is a pizzériáknál, így a különböző éttermek között alig lelhető fel különbség. Főleg akkor, ha az egyes alapanyagok, pl. a sonkák vagy a sajtok ugyanazzal az ízfokozóval, tartósítószerrel, egyéb adalékanyaggal vannak felturbózva, a zöldségek többsége pedig nyilvánvalóan vegyszerrel kezelt mezőgazdasági kultúrából származik és ízetlen, éretlen, mint a Nagybani árui. Ezért, illetve azért is, hogy tudjuk, mit is eszünk meg, megpróbálkozhatunk saját pizza készítésével, melyhez a Tücsökvár ad ma receptet.

(Hogy milyen is a spanyol paradicsom, mennyire vegyszerezett, és milyen az íze, arról itt olvashat:http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/608-paradicsom-a-pokolbol--piros-vegyszergolobisok-spanyolorszagbol)

A napsütéses tavaszi hétvégeken, ha beköszöntenek végre a „”zord” tél után, sok jó családi programot csinálhatunk. Kirándulhatunk, kertészkedhetünk, és közben grillen sütögethetünk zöldségeket, husikákat. Nem biztos azonban, hogy ez lehet az egyedüli megoldás, ha valami finomat akarunk enni, főleg akkor, ha az aprónépek rákapnak az egyébként a korszerű és helyes táplálkozásnak alig megfelelő pizzára, és azt ”követelik” kirándulás, kertészkedés után. Alkalmanként tehát lehet együtt pizzát sütni számukra és saját magunknak is, hisz igazán remek időtöltés. Ráadásul bárki összeállíthatja a saját feltéteit úgy, ahogy akarja, így mindenki azt kapja, amit szeretne. Ha kitanultuk a pizzasütés csínját-bínját, garantált a siker, a korongételt uis, ahogy kivettük a sütőből, egyből fogyasztani kell, a papírdobozban, akármilyen rövid idő alatt is szállítják ki, összeesik.

Sokan úgy gondolják, hogy a pizza sütése hosszabb és macerás műveletet igényel, de ez nem így van. Nem is kell hozzá különösebb előkészület, csak egy két alap élelmiszer, ami különben a legtöbb boltban beszerezhető. Javasolt azonban minőségi élelmiszerekből elkészíteni az ételt, és ahhoz kizárólag hazai alapanyagokat felhasználni. Legjobbak a bio (vagy az őstermelőktől beszerzett natúr) alapanyagok.
Aki rákap a pizza sütögetésére, elkezd majd kenyeret is sütni, vagy más ételeket is készíteni otthon, mely amellett, hogy megfelelő alapanyagokból saját ízlésünknek megfelelő ízvilágot teremt, még olcsóbb is, mintha rendelgetnénk, vagy étteremben ennénk.

Tésztához

liszt (Mi teljes kiőrlésűt használunk)
élesztő (ebből csak negyed kerül a tésztába, fél kg lisztenként, ha kovászt használunk még ennyi sem kell)
cukor (egy evőkanálnyi)
olaj

víz

Feltéthez:

sűrített paradicsom
bazsalikom
pizza v. olasz fűszer (elhagyható)
só, bors
feltétek kedvünk szerint (felénk a kukorica, bab, gomba, olajbogyó, pepperóni, hagyma, sajt, amik mindig előkerülnek egy-egy pizzázós estén.)

A pizza lelke a tészta, és ennek az elkészítésétől félünk mindig a legjobban, pedig nem kellene. Ha az élesztő felfuttatásával sincs kedvünk bíbelődni, akkor csak oldjuk fel 3-4 dl vízben, tegyük mellé a cukrot, és már jöhet is bele a liszt. Először hagyjuk lágyabbra. (Ezen a ponton vehetünk ki egy maréknyi kovásznak valót a következő pizzához, vagy kenyérhez, tegyük egy dobozba, és már mehet is a hűtőbe. ) Akár már 5-10 perc pihenés után is folytathatjuk a készítést, ami pont elegendő arra, hogy a további hozzávalókat előkészítsük.

A recept szépsége azonban az, hogy ha ez a massza még reggel elkészül, és csak este lesz belőle kész finomság, akkor sem történik semmi. Ráadásul a két időpont között bármennyi eltelhet a tökéletes eredmény eléréséhez.

Közvetlenül a sütés előtt tegyünk még hozzá annyi lisztet, hogy egy keményebb, jól nyújtható tésztát kapjunk. Dagasztás közben keverjünk bele 1-2 dl olajat, és kilónként 3 ek. (tengeri vagy kő) sót. Ha ez mind összekeveredett, és a tészta elválik a táltól, már szakíthatjuk is ki az első pizzára valót. Itt megint sok teret engedhetünk a fantáziánknak.

Ami tapasztalataim szerint fontos, hogy süssük elő a tésztának legalább az egyik oldalát. Mi ezt sparherten tesszük, de belátom, ilyen eszköz nem áll rendelkezésére mindenkinek. Egy serpenyő is tökéletes szolgálatot tesz, akár gáz-, akár villany tűzhelyen szeretnénk/tudunk dolgozni. Miközben sül az alja, mehet rá a sűrített paradicsom, a fűszerek, aztán kinek-kinek kedve szerint a többi finomság.

Régebben paradicsomszósz főzéssel kezdtem a pizza sütést. Mára ezt felülbíráltam. Remek hazai készítmények kaphatóak uis (pl. az Első Hídtól), kizárólag magyar (és pl. nem vegyszerrel kezelt olcsó spanyol) paradicsomból előállítva. Sütés közben pedig a fűszerek tökéletesen kiengedik az ízüket, és nem fogunk csalódni a végeredményben.

TOP 5