Skip to main content

gyumolcslementaA rostos gyümölcslé egészséges – gondolják sokan. De tényleg így van-e? Kutatások szerint lehet, hogy rosszabbul járhatunk a dobozos üdítőkkel, mint azt sejtenétek. Mi hát a megoldás? Emellett milyen betegségek kezelésében tud a többi népszerű gyümölcslé segíteni?
Miközben egyre jobban tudatában vagytok az üdítőitalok magas cukortartalmának, mégis sokan hajlamosak vagytok alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok cukortartalmát. A Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben azt vizsgálták, mit gondolnak a fogyasztók az egyes üdítők összetételéről, és mi a valóság.

A vizsgálat során arra kérték a pácienseket, becsüljék meg egy sor ital cukortartalmát. Érdekes eredmény született. A szénsavas üdítőkben lévő cukor mennyiségét túlbecsülték, a csak gyümölcsből készült dzsúz cukortartalmára kevesebbet tippeltek a valóságosnál. Ráadásul a rostos italok energiatartalma is nagy, amivel szintén nincs mindenki tisztában.

Megadott becsléseikben az almalében, a narancslében, a koffeinos energiaitalokban lévő cukormennyiséget a valóságosnál 2-4 teáskanállal kevesebbnek hitték. Egy kirívó példa is volt: egy gránátalmalé 18 teáskanálnyival több cukrot tartalmazott. Sokan étrendjük kalóriamennyiségébe bele sem számolják az üdítőitallal bevitt energiát.

A kutatásvezető arra figyelmeztetett, hogy amit isztok, az ugyanúgy árthat, mint amit esztek. Érdemes megismerni az elfogyasztott italok összetételét is, mert az egészségesnek tartott gyümölcslevek túlzott fogyasztása is súlytöbblethez és magas vércukorszinthez vezethet. Ma divat az egészséges táplálkozás. Ezért aztán sokan a szénsavas üdítők helyett a rostos, gyümölcsöt tartalmazó italokat választjátok. Érdemes megnézni, miből is készül az ital, mennyi a kalóriaértéke, és a cukortartalma. Ezekben a dzsúzokban igen sok a cukor. Ráadásul nem gyümölcscukor, hanem hozzáadott cukor, ami hamar zsírrá változik.

A feldolgozás során a gyümölcsben lévő saját antioxidáns eltűnik, a rostok jó részét leszűrik, tehát az értékes anyagokból alig marad valami. Ha tehetitek válasszátok az idénynek megfelelő frissen facsart, préselt gyümölcs- és zöldségleveket. Ezek tartalmaznak mindent, ami az eredeti terményben megtalálható. Tehát egészségesek, ráadásul jó ízűek, természetes vitaminforrások, gazdag a rostanyag tartalmuk. Ez az ital otthon is könnyen, gyorsan elkészíthető, ráadásul sokkal olcsóbb is, mint dobozos társaik.

Íme néhány tavaszi recept:

Almalé: a meghámozott almát üvegreszelőn reszeljétek le, mézzel édesítsétek. Citromlével ízesíthetitek, majd hagyjátok egy fél órát állni. (Reszelt sárgarépával összekeverve üdítő desszert lesz belőle.)
Sárgarépalé: a megtisztított sárgarépát finom reszelőn reszeljétek le. Készítsetek csipkebogyóteát. Turmixoljátok össze, majd leszűrhetitek. Mézzel, citromlével ízesithető.

Citrusos üdítő: néhány citrom levét facsarjátok ki, a narancsot szeleteljétek fel. Turmixoljátok össze őket. Mézzel vagy barna cukorral ízesíthető. Frissen szódavízzel engedjétek fel. Mentalevéllel díszíthetitek.

Epres üdítő: a megtiszított epret negyedeljétek fel. Tegyétek egy tálkába, porcukorral szórjátok meg. Házi málnaszörppel öntsétek le, majd facsarjatok rá citromlevet. Lefedve hűtőben pihentessétek kicsit. Koktélos pohárba szedve szódavízzel felöntve tálaljátok.

Gyógyító gyümölcslevekgyumolcsle

Lentebb egy 12-es toplista, de nem árt vigyázni: míg néhány pohárka áldásos hatással bír, addig a nagy mennyiségű fogyasztás ronthatja a fogakat, és a derék térfogatát is növelheti.

1. Gránátalmalé: Prosztatarák megelőzésére

A gránátalma egy speciális vegyianyag-koktélt tartalmaz, ami csökkenti a sejtkárosodást, és megöli a potenciálisan rákos sejteket. Segít még a szívbetegségekkel folytatott harcban is: csökkenti a koleszterinszintet és a zsíros lerakódásokat az érfalakon. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek, hogy elpusztítsák a szabadgyököket, azokat a káros molekulákat, amelyek a szervezetünkben termelődnek, és amelyek számos, köztük rákos betegségek forrásai is. Ha módodban áll, frissen fogyaszd, de ha ez mégsem lenne lehetséges, pasztőrözöttet válassz a koncentrátumok helyett, mert azokat cukorral dúsíthatják.

2. Grapefruitlé: Fogyni segít

Hatékonyabb anyagcserét eredményez, így gyorsabban bontja le a szervezetben felhalmozódó cukrokat - hasznos segítség egy fogyókúra alkalmával. Egy amerikai tanulmányban a grapefruit előnyeit vizsgálva 100 elhízott embert három csoportra osztottak: az egyik csoport minden étkezés előtt kapott egy fél grapefruitot, a másik egy pohár grapefruitlevet, míg a fennmaradó egyharmad semmit. 12 hét elteltével a legkevesebb súlycsökkenést a grapefruitot nem fogyasztók csoportjában mérték. A grapefruitlé segít még a szervezet Q10-koenzim felszívódásában, ez a sejtek számára nélkülözhetetlen energiavegyület. Növeli bizonyos gyógyszerek rákellenes hatását is.

3. Áfonyalé: Húgyúti fertőzésekre

Az áfonyalé megelőzi az E-coli baktérium kialakulását, ami a leggyakoribb oka a húgyúti fertőzéseknek. A kutatók bebizonyították, hogy egy nyolc órán belül elfogyasztott pohár áfonyalé védi a baktériumokat attól, hogy húgyúti fertőzéssé alakuljanak. Azonban a közhiedelemmel ellentétben az áfonyalé nem kezeli a hólyaghurutot, ha a fertőzés már bekövetkezett - sőt, mert savas bázisú, valójában súlyosbíthatja a kellemetlenségeket. Emellett növeli a szervezet HDL-koleszterin- és antioxidánsszintjét, antibakteriális hatása miatt csökkenti az ínybetegségek és a gyomorfekély kockázatát.

4. Almalé: Alzheimer-kór megelőzésére

Az almalé karbantartja az agy acetilkolin szintjét, ami elengedhetetlen a memória és az agy egészségének fenntartásában. Bár a kutatást egereken végezték, a kutatók javaslata szerint napi két pohár - fél liter - almalé fogyasztása felnőtteknél is hasonló előnyökkel járhat. Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést és az egészséges bélfunkciókat is segíti, csökkentheti a koleszterinszintet is.

5. Meggylé: Görcs és köszvény

A Northumbria Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy azok a futók, akik öt nappal a London Marathon előtt naponta kétszer ittak különösen gazdag antioxidáns tartalmú meggylevet, sokkal gyorsabbnak bizonyultak, és kevésbé tapasztaltak izomfájdalmat, mint más társaik. Ezen kívül a meggylé megkönnyítheti a köszvény okozta kínos fájdalmakat is, mert segíti a szervezet húgysavürülését, melynek magas szintje felel a fájdalmas ízületi betegségért. Napi egy pohár meggylé több tápanyaggal látja el a szervezetet, mint 23 adag gyümölcs és zöldség fogyasztása. Két és fél dl meggylé több antioxidánst tartalmaz, mint öt adag borsó, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa és banán.

6. Narancslé: Szívbetegség

A narancslé tartalmaz egy heszperidin nevű antioxidánst, amely javítja a vérerek hatékonyságát, így csökkenti a szívbetegség kockázatát. A narancslé a vesekő megelőzésére is jó. Amerikai kutatók megállapították, hogy azoknak a férfiaknak, akik napi fél liter narancslét fogyasztottak, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint azoknak, akik antioxidáns étrendkiegészítőt szedtek.

7. Ananászlé: ízületi gyulladás

A bromelain enzim megtalálható az ananász húsában és levében is. Segíti a szervezet emészthető fehérjéit és támogatja az emésztést, ám más előnyökkel is rendelkezik. Éhgyomorra beszedve a bromelain olyan gyulladáscsökkentő szerként is funkcionál, amely bizonyítottan csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és duzzanatot. Jó még a köhögés és megfázás tüneteinek enyhítésében, hígítja a vért is, bár az orvostudomány még nem tudja, miért.

8. Acaibogyólé: Rákmegelőzés

Az acaibogyóléről, ami egy Dél-Amerikában őshonos bogyóból készül, bebizonyosodott, hogy magasabb az antioxidáns tartalma, mint ami az áfonyában, málnában, szederben és eperben található. Segíti megakadályozni a rákos sejtek kifejlődését és burjánzását, de segíti a súlycsökkenést is, mert stabilizálja a vércukorszintet, elkerülve a hirtelen támadó farkaséhséget.

9. Lilaszőlőlé: Memóriavesztés

A napi egy pohár lilaszőlőlé jelentősen erősíti a betegek memóriáját. Szakértők szerint a szőlőben agyi teljesítményfokozó antioxidánsok találhatók. Csökkenti a koleszterint, és legalább olyan hatékony a vérrögképződés megakadályozásában, mint az aszpirin. Több betegségmegelőző antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor és az almalé.

10. Kókuszvíz: Kimerültség

Madonna és Gwyneth Paltrow is azok közé tartoznak, akik kókuszvizet isznak (nem összekeverendő a kókusztejjel, ahhoz a húsra is szükség van), így gyorsítva az edzés utáni regenerálódási időszakot. Rajongói csak "a természet sportitalának" nevezik, mert minden olyat tartalmaz, amire csak szükségünk lehet - pótolja a rendszeres folyadékvesztést, szénhidrátokat az energiáért és elektrolitot (szerves sókat), ami kimosódik a verejtékkel. Csökkenti az éhségérzetet, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, magas antioxidánstartalmának köszönhetően.

11. Sárgarépalé: Vastagbélrák megelőzésére

A Newcastle Egyetem kutatói egy olyan vegyületet mutattak ki a sárgarépában, ami segít a rák elleni küzdelemben. Azok a kísérleti patkányok, akiket a falcarinol nevű összetevővel vagy hagyományos ételük mellett nyers sárgarépával tápláltak, egyharmaddal kevesebb eséllyel számíthattak a vastagbélrák kialakulásának kockázatára, mint azok a patkányok, akiknek nem adták ezt a vegyületet.

12. Paradicsomlé: Leégésregyumolcstal

A likopin, az az anyag, amitől a paradicsom piros lesz, antioxidáns hatású. Az már tudományosan is bizonyított tény, hogy megvédi a bőrt a leégéstől, talán mert semlegesíti a káros UV-sugárzást. A vizsgálatok szerint azok az emberek, akik több paradicsomot ettek, 33 %-kal több védelmet élveztek a leégéssel szemben. Rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatarák kockázatát.

Forrás: http://richpoi.com

TOP 5