Skip to main content

Szeretném nektek bemutatni Bolykly Tamás kertjét, amit ügyesen - és tetszetősen - alakított ki úgy, hogy mintául veszi a természetben zajló ökológiai folyamatokat. Nagyon érdekes, olvassátok el:
"Nagy hatással van rám a Permakultúra, részt vettem egy kétnapos tanfolyamon is Sopronban, Bogival a feleségemmel mivel mindketten szeretünk kertészkedni. Ennek függvényében egy kicsit átalakítottuk a kertünk egy részét, a virágos és fűszerkertet.
Építettem egy fa-rönk emeletes ágyást ahol betartottam a rétegrendeket (vagyis nem csak földdel töltöttem fel), a legaljára nitrogénben gazdag zöldet tettem (frissen kaszált fű és növények), majd száraz leveleket és fakérget majd a tetejére egy kis homokkal kevert földet. És ezt mind a három szinten újra.
A rönkágyás technikájához még annyit, hogy egy rönk szint hasonló egy karkötőhöz, a rönkök egy kis hajlékony fém lapkával vannak csak egymáshoz fogatva egy-egy csavarral, vagyis olyan mint egy lánc, teljesen mozgatható, alakítható, nem cölöpöztem őket. A rönkök között is vannak 1-2mm rések, oda simán be tudnak bújni a bogarak vagy ki tudnak onnan nőni a növények. Később, amikor nagyon leül az ágyás egyszerűen szétszedhető, újra felépíthető a struktúra mint most (faágak, zöld, levelek, föld).
A Permakultúra nem csak az ember igényeit elégíti ki, hanem életteret teremt a többi élőlény számára is és így éri el e biodiverzitást. Gondolva az állatokra, hogy biztosítsak nekik búvóhelyet (gyík, sikló, béka, vagy hasonló nagyságú négylábúak) a rönk ágyás első és második szintjébe beépítettem egy-egy fémdobozt.

A fémdobozok méretei: szélesség egyenlő a rönk szélességével, kb.10cm, magasság 4cm, de csak kb 1cm látszik ki és a hossz (mélység) kb.15-20 cm!
És az első szinten a búvóhely a beépítéskor:
Gondolva azokra akiknek vízre van szüksége (rengeteg rovar is használ vizet, pl darazsak építkezésre) elhelyeztem egy kerti "tavat" is a rönkágyás mellett, ami egy 10 literes leásott vödör. Egy nagylevelű virág tövébe ástam el, hogy árnyékolja és a nap ne hevítse túl. Raktam bele sást is, és fakérget, amire az állatok ráülhetnek. Remélem idetéved majd egy kuruttyoló béka is, már nagyon várom.
A bogaraknak darázs garázst építettem (találó a név, nagyon megtetszett) ami nem más, mint egy tönk telefurkálva különböző nagyságú és hosszú lyukakkal. Ide beköltözhetnek a magányos bogarak akik nem élnek kasban vagy csapatban. A tetejére egy köteg száraz növény-szárat (zebrafűnek a szára) is odakötöttem (a szárak üregesek, oda a kisebb bogarak tudnak majd elbújni, pl. fátyolka és társai).
A földet a kiszáradástól mulccsal védem ami egyben idővel bedolgozódik lebomolva a földbe és ezzel trágyázza azt.
A boglárkák elkezdtek hajtani és hogy a gyerekek ne köztük szaladgáljanak, kitaposva az új hajtásokat, Bogi szép kis vesszőkerítést font köréjük. Szintén mulcsoztuk a tövüket.
Bízunk abban, hogy sok kis élőlény talál majd otthont a mi permakultúrás kis kertünkben (eddig is nagyon sok volt a jövevény, aminek nagyon örültünk).

És ami fontos, abbahagytuk a fűnyírást, hagyjuk a füvünket átalakulni vadvirágos rétté. A füvünkben már most is sok gyermekláncfű, százszorszép, különböző here virágúak vannak, de találunk cickafarkot is.

A fűszerkertünkben, kétféle zsálya, levendula, citromfű, kétféle kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, petrezselyem, lándzsás útifű, sóska, menta és metélőhagyma található. Ültetünk még oda apró szemű paradicsomot is és cseresznyepaprika töveket is nemsokára. Így egész évben van hova kiszaladni ha kell az ebédhez egy kis hozzávaló ízesítésnek. A sövény között van pár tő ribizli bokrunk is.
Virágokból pedig rengeteg van, sok már el is virágzott és sok még csak fog, ezeket nem fogom most felsorolni. A fényképeken látható a sziklakert is. A leylandi ciprus sövényünkben elrejtettünk két madár odút, hátha nálunk szeretne fészket rakni egy-egy madár család.
Remélem adtam nektek is ötletet, hogyan tegyétek a kerteteket állat-természetbaráttá! :-)

Hírek: Ma, két hét után ellenőrizve a darázs garázst, 3 lyuk be volt tapasztva sárral, vagyis már belakták :-) sok növény kidugta már zöld hajtásait, pl. borsikafű és a koriander. Ma ültettük be a fűszerkertbe a törpe paradicsom töveket is, és tárkony is helyet kapott a darázs garázs előtt. Befogant az a fekete nadály tő is, amit egy hete hoztam a határból (erről annyit, hogy a gyökerét mélyre engedi és felszívja a mélyből a tápanyagokat a föld felszínére, ezért is hasznos).

Forrás: http://zoldvilagomegyesulet.blogspot.com/2012/05/fuszer-es-viragoskert-permakultura.html

TOP 5