Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

sorocske.jpgÚjra itt a Főzdefeszt! Június első hétvégéjén a józsefvárosi Palotanegyed legszebb terein ismét csapra verik a legjobb hazai kézműves söröket. Tavaly májusban rendezték meg Budapesten az első hazai kézműves sörfesztivált, ami annyira népszerűnek bizonyult, hogy a szervezőknek ősszel újra kellett tölteni a poharakat. A fél város ott tömörült a rengeteg újdonságot felvonultató őszi Főzdefeszten.

Azóta számos új sör született, új műfajok teremtődtek, a sörfőzők tanultak, kísérleteztek. Több pesti kocsma pedig csapra tette a kézműves söröket, és már egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek a kezdeti cél, hogy a jó magyar kézműves sör kuriózumból széles körben hozzáférhető gasztronómiai tényezővé váljon. Éljen a kis magyar sörforradalom!

A Főzdefesztesek most a meteorológiai nyár első három napjára / június 1-3./ ismét összeszervezték a hazai sörfőzés legjobbjait a Mikszáth Kálmán térre, a Krúdy Gyula utcába és a Szabó Ervin térre, hogy megmutathassák, leginkább megkóstoltassák, mit főztek ki tavaly ősz óta. Huszonegy kézműves sörfőzde jelenik meg a rendezvényen,amelyen felvonultatják a már ismert vagy régebbi receptjeik felturbózott változatait,és bőven lesznek újdonságok is.
Bemutatkozik az elmúlt évtized egyetlen új brewpubja, a miskolci Zip’s Brewhouse, amelynek a sörei amúgy csak Miskolcon kóstolhatóak. A meglepően zöldalmás ízvilágú Golden Ale-jük külön figyelmet érdemel. A dombóvári Kissler fügés sörrel támad, a Békésszentandrási Sörfőzde vilmoskörtés különlegességet küld a fesztiválra.

A Serforrás a hordóérleléssel egészen kitűnőre varázsolt Korty söre mellett elhozza az évek óta Borsodban rejtegetett almás sörét is. Bemutatkozik a Majoros Gábor-féle Csobánkai Betyár, Öregsör, Fekete Bárány is. A Fóti Kézműves Sörfőzde első - még elnevezésre váró - 8%-os barna sörét csapolja. A csepeli Rizmájer a porterével és a kukoricás Cortezzel száll be a nagy söntésbe, a Stari újra főzi legendás Ír Vörös sörét.

Új szereplőként ott lesz a huszonegyek között az üllői Franzberger, a magyarhertelendi Kapucinus és a pilisvörösvári Rotburger.
Az év legizgalmasabb fejleménye, hogy miután nemrég legalizálták itthon is a házi sörfőzést, a legelszántabb házi sörfőzők megszállták a kézműves sörfőzdéket és náluk főzték meg nagyban extrém-felháborító-izgalmas-brutális-gyönyörű söreiket, hogy a Főzdefeszten sokkolják a nagyérdeműt.

Ők a gerilla sörfőzők, a jövő harcosai. A Hopaholic sátorban a tavalyi dupla fesztiválnyertes Grabanc mellett meg lehet majd kóstolni a D.S.O.T.G.-t, ami annyit tesz: Dark Side of the Grabanc – tehát a Grabanc fekete változatát – és az elsősörös Hopfanatic főzde Bitterfly nevű IPA-ját. A Kálvin téren a Hara’Punk egy kibelezett Trabantból fogja csapolni a Papap O’Hara nevű erősen komlózott sötétbarna sörét. A Házi Sörfőzők sátrában az extrém fekete és édes, szupererős Olaszházi Bitument kóstolhatjátok.

Külföldi vendégeknek sincs híján a Főzdefeszt. Vendégszerepel a Brit Nagykövetség a Fuller’s söreivel, a BeerBier csapat pedig olyat hoz a Mikszáth térre, ami egész Európában párját ritkítja. A végtelenül érzékeny tradicionális angol sörműfajt, a ’real ale’-t mutatja be. A ’real ale’ lényege, hogy a sör a csapolás helyszínén éri el végső készültségi fokát, és ott is tovább él, változik – a pincemester feladata, hogy a lehető legtökéletesebb formában jusson el a fogyasztóhoz. Míg Nagy-Britanniában a CAMRA tevékenységének hála, a ’real ale’ már nem ritkaság, a La Manche csatornán túl szinte soha sehol nem lelhető fel ilyesmi.

Cseh sörökből is erős lesz a felhozatal, ezúttal nem egy-egy sörfőzdét hívtak meg, hanem a Budapesten egyre aktívabb cseh kocsmákat, a Pivót és a Hrabalt kérték fel standállításra, így itt lesz nekünk a Nova Paka-i,sorcsapol.jpg nymburki, treboni sörök mellett az erős félbarna Zatec, és a még erősebb fekete Pardubicky Porter, valamint a Kout és a vyskovi főzde söre is. A rozsnyói Kaltenecker pedig valószínűleg hozza majd a szokásos jó formáját, no meg a Főzdefeszt legdrágább sörét, az exkluzív, 13%-os, tokaji aszús hordóban érlelt, fenyős-borókás B27-et.

Idén először bajor stand is lesz - a Sörmanufaktúra idehozza a Ratebeer szerint Németország legjobb sörének tartott Schneider Weisse Aventinust, ezt az sötét, erotikus búza duplabakot, és a vitathatatlanul legzseniálisabb bajor alapbúzát, a Schneider Weisse Originalt. Ha minden igaz, Bajorország legjobb búzasörfőzdéje mellett itt lesz Bajoroszág leginnovatívabb sörfőzdéje a Camba Bavaria is a maga jellegzetes, kísérleti komlózású Pale Ale-jével. Nem utolsósorban pedig a Főzdefeszt megteszi az első bátortalan lépéseket a magyar cider-kultúra feltámasztása irányában, és a Liquid Gold standján csapon lesz az alföldi Sunlight cider!

A sörgasztronómia jegyében a közelmúltban antisznob sörvacsorát prezentáló Zappa, valamint a Blues Kocsma, a Leonardo, a Darshan, a Don Leone és a Nostro külön sörös menüvel készül a fesztiválra.Lesz komlós truffel is egy sörbolond cukrásztól, valamint helyben füstölt pisztráng és sok meglepetés-finomság.

Módjával és stílusosan kultrális aláfestés:a Grabanc, a Fit Fat és a Yellow Spots Marching Band, valamint más utcazenészek húzzák a sör alá valót a Palotanegyedben. Bemutatkozik a június 1-én induló internetes Sörrádió, a sörös zenék szakértője is. Aki nem bírja talppal,az felülhet a Beer-Bike-ra.

A fesztiválra a belépés ingyenes, mindössze egy dolgot kérnek a szervezők: mindenki vegyen részt a sörszavazásban és látogassa végig az összes magyar kézműves standot. A minden standon megtalálható fesztiváltérképek hátoldalán találhatók a szavazólapok. Ha elég sok szavazat összejön, a Főzdefeszt kísérletet tesz arra, hogy a következő őszi (szeptember közepére várható) fesztiválon kihirdesse Magyarország kedvenc kézműves sörét.

Forrás: http://hvg.hu/gasztronomia/20120516_sor_fesztival_fozdefeszt_#utm_source=hvg_daily&;utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2012_05_16&utm_content=normal

Fotó: Főzdefeszt