Skip to main content

 

Voltam én már bankban tisztviselő, igazgató vállalatoknál, egy nap azonban úgy gondoltam, elköltözöm a fővárosból és egészen mással fogok foglalkozni, mint addig – kezd bele mondandójába Kovalcsik Ottó.

Ottó, mondhatni, szép karriert futott be, dolgozott bankokban középvezetőként, majd felhasználva az ott szerzett gazdasági tapasztalatait, vállalatokat vezetett igazgatóként. Többet is az elmúlt 15 év alatt, ezzel is felhagyott azonban pár éve. A fővárostól nem messze él egy kertes házban a családjával, és mivel pár éve betöltötte ötvenedik életévét, a gyerekek pedig kiröpültek a családi fészekből, úgy gondolhatnánk, készül a nyugdíjas éveire. Ottó azonban egészen más terveket szövöget, illetve kezdett el azok megvalósításába tavaly.

hirdetés

Alapított egy céget, mely az "Easyice"szárított gyümölcsök forgalmazását kezdte, kezdi majd el reményei szerint. Mi lehet ebben a rendkívüli? Tulajdonképpen csak annyi, hogy Ottó saját technológiát alakított ki a szárításra, illetve a csomagolásra azért, hogy a termék ne romoljon meg, ha értékesítésre kerül. Így foglalhatnánk össze röviden a lényeget, az egész azonban azzal kezdődött, hogy Ottó elköltözött vidékre.

Manapság sokan váltanak, nem egy olyan sztoriról lehet olvasni a lapokban, hogy vállalatok igazgatói, brókerek otthagyják jól fizető állásukat, és valami egészen másba fognak. Te is így kezdtél bele?

Sokan kiégnek, de nem váltanak, robotolnak tovább egész nap, egészen a halálukig, mások váltanak és a hobbijukból építenek vállalkozást, ahány ember, annyi történet. Én nem érzem úgy, hogy kiégtem volna, egyszerűen csak ki akartam próbálni valami egészen mást, így formálódott a fejemben a gondolat, hogy szárított gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával kellene foglalkozni közelítvén a nyugdíjas évekhez, bár még egyáltalán nem érzem magam öregnek. Mindez azért is alakult így, mert megunva a városi nyüzsgést, anno úgy döntöttem, elköltözöm vidékre. No nem egy tanyára, hanem egy olyan kertvárosi övezetnek nevezhető területre, mely közel van a termőföldekhez, és amelyről azt gondoltam, hogy a későbbiekben alkalmas lehet arra, hogy ott növényeket termesszek, ha úgy döntök. Most úgy néz ki, úgy döntöttem, bár meg kell vallanom, volt más elképzelésem is, mivel lenne érdemes foglalkozni.

Tehát eredetileg csak egy nyugodtabb, vidékies életformára kívántál váltani?

Tulajdonképpen igen. Megvolt mindenem, így azt terveztem, hogy életem hátralévő részét sokkal nyugodtabban élem majd le, mint a nagyvárosban, és ha úgy döntök, alapítok majd egy olyan céget, mely tisztes megélhetést nyújt ebben az időszakban.

A vállalkozáshoz ugyanakkor pénz kell. Lehet relatíve kevés pénzből is vállalkozást építeni, a vagyont lépésről lépésre gyarapítani, hisz évekig a tartalékaidból éltél, élsz ma is?

Igen, ez abszolút így van. Már kezdő koromban megtanultam a bankban, hogy mindig csak annyit költsünk, annyit fektessünk be, amennyit éppen kell, kiadásainkat pedig optimalizáljuk, hiszen csak így lehet a pénzzel jól, a jó gazda gondosságával bánni. Mivel néhány évig nem volt rendszeres havi jövedelmem, meghúztam a nadrágszíjat, csak arra költöttem, amire feltétlenül kellett, hisz a tartalékaimból éltem. Milyen érdekes azonban, ez a takarékosabb életmód sarkallt arra, hogy újabb és újabb költségcsökkentő megoldásokat építsek be az életembe azért, hogy kevesebből jobban éljek. Lassanként, mondhatni, ez egyfajta hobbimmá vált a mindennapokban.

Mi volt a legutóbbi megoldás?

Nemrég rájöttem arra, hogy drága a sör, otthon is el lehet készíteni. E célból utánaszámoltam, majd kialakítottam a saját kis házi sörfőzdémet, így némi befektetéssel ugyan, de nagyon finom házi sört kezdtem el készíteni magam és a barátaim nagy örömére. A boltokban a lager típusú félliteres minőségi sör kb. 250 forintba kerül, én 80 ezer forintért vettem a sörfőző eszközöket, minek kapcsán nem nehéz kiszámolni, hogyha 30 litert főzök le havonta és így csak 80 forintba kerül a sör korsóként, mennyi időn belül térül meg a befektetés. Vagyis jelen esetben kevesebb mint egy év alatt, ugyanakkor elmondhatom, hogy nagyon finom sört iszom. A példa különben azért is jó, mert szemléletesen mutatja, hogy amit otthon elő tudunk állítani, azt tegyük meg mi magunk, hisz az általában mindig olcsóbb, mint a boltban. És sokszor még jobb is.

Azért alkalmanként szert tettél egy kis mellékesre is, ugye?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy alkalmanként voltak és vannak olyan egyedi megbízásaim, például egy üzleti terv megírása a banki hitelkérelemhez, mely némi jövedelemhez juttatott, juttat a ”nehéz időszakokban” is. Míg azonban a városban egész nap ilyen dolgokkal foglalkoztam, manapság pont ellenkezőleg, persze egy jó megbízást soha nem utasítanék vissza.

Szóval sokat segítesz magadon a hobbid révén? Mindig számolsz, min lehetne egy kicsit vagy akár többet is spórolni, ahogy fogalmaztál, kevesebből jobban élni?

Így van. Mindig újabb és újabb ötleteket próbálok ki a gyakorlatban, illetve frissítem a tudásomat, hisz a költségcsökkentés tulajdonképpen egy állandó folyamatot feltételez. Jó pap holtig tanul. Legutóbb vettem meg például a Hulladék nélkül gazdagabban c. könyvet, mely sok olyan megoldást vonultat fel, amivel bárki csökkentheti a háztartása, az életvitele költségeit, köztük olyanokat is, amiket én még nem ismertem.

Érdekesen hangzik. Mondanál néhány példát?

Egyre digitalizálódó világunkban rájöttem arra, hogy élelmiszereim egy részét házhoz is szállíttathatom, mely termékek közül sok akciós, így jelentős összeget spórolhatok meg akkor, ha követem, éppen mit adnak online olcsóbban. Ez a sokak számára még szokatlan vásárlás persze egyfajta tervezést is igényel, minek következtében tényleg csak azt vesszük meg, ami szükséges. Míg személyesen kerestük fel a boltokat, mindig vásároltunk pluszban ezt-azt, tulajdonképpen olyan termékeket, amikre igazából nem volt szükségünk. Ezek az árucikkek a megvásárolandó áruk egyötödét vagy akár az egynegyedét is kitették. Ezt ma már azzal, hogy nem vesszük meg, mind megspóroljuk, illetve nem fizetünk azért sem, hogy elautózzunk a boltig, drága az üzemanyag. A példa különben egy angol háziasszony volt a hivatkozott könyvben, aki nagy tételben rendelte meg online az összes élelmiszerét, így a felére volt képes csökkenteni a heti kosztpénzt. Tervezetten alakította ugyanis az étrendjét, csak azt vette és ette meg, amire szüksége volt, minek eredményeképpen semmilyen élelmiszert nem dobott a kukába, nem képzett hulladékot, kevesebből jobban, ugyanakkor egészségesebben kezdett el élni. Jeleneg a részbeni önellátásának a kialakításán dolgozik. Ezt a metódust kezdtem el követni én is, majd a tudatos vásárlást kiterjesztettem más termékekre is, amit lehetett, elsajátítottam a könyvből. Elhagytam például az ásványvíz vásárlását, ami addig kb. 10-15 ezer forintot tett ki havonta, hisz vettem egy olcsó víztisztítót hatezerért, így havonta már jelentős összeget tudok megspórolni, de a példákat még sorolhatnám. A könyv azért jó, mert összefoglalóan ír a költségek csökkentéséről, az élelmiszer vásárlása és részbeni megtermelése mellett például még a ruházkodásról, azaz arról, hány ruhára is van szüksége ténylegesen egy embernek ahhoz, hogy ne halmozódjon a szekrényben a „hulladék”, a tisztálkodó- és a tisztítószerek otthoni előállításáról, a takarékos mosásról és a mosogatásról, de arról is, hogyan lehet az árammal, a fűtéssel vagy a vízzel, avagy az autózással úgy takarékoskodni, hogy kevesebb legyen a havi számla.

A takarékoskodás, hogy kevesebb legyen a hulladék, egyfajta tudás elsajátítását is feltételezi. Ez a tudás segített, segít téged abban, hogy a vállalkozásod elindítsd?

Tulajdonképpen igen. Élelmiszereim egy részét ugyanis nemcsak rendelem vagy rendeltem, hanem a termelői piacokon szerzem, szereztem be. Ennek során tapasztaltam meg azt, miszerint a málna vagy a szeder évről évre egyre drágább, így kezdtem el azon gondolkodni, mi lenne, ha olyan vállalkozást indítanék, mely szárított gyümölcsök forgalmazásával foglalkozna. Jelenleg a tervezés utolsó szakaszában vagyok, épp az internetes áruházam kialakításán dolgozom, de a termékeket például e-mailen már most is meg lehet rendelni. Szakértők szerint 2017 lesz az az év, amikor már csak azok a vállalatok érnek valamit, amelyek fent vannak egy weboldallal a neten, jobb esetben pedig értékesítenek is ott. A hazai statisztikák is azt támasztják alá, hogy az online kiskereskedelem forgalma egyre csak bővül, és még korántsem tartunk ott, hogy a növekedés megálljon vagy majd egy szinten stagnáljon. De nemcsak azért jó a neten keresztül értékesíteni, mert hatékony, hanem azért is, mert egészen költségkímélő. Sokkal inkább, mint például fenntartani egy boltot valamelyik városi utcában. Ezt hozta a fejlődés, én pedig élek a fejlődés adta lehetőséggel.

Ezek szerint az értékesítés nagy része nem a boltok felé történő forgalmazással valósul meg, hanem az online csatornákon keresztül?

Egyelőre nyilván egymással párhuzamosan. Hogy aztán melyik lesz a döntő, majd kiderül. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Egy bolt akár nagy tételben is rendelhet, így kevesebb az adminisztráció, mintha a neten forgalmaznánk, viszont az online értékesítés során érvényesülhet a sok kicsi sokra megy elve. Vagyis lehet, hogy egy hónap alatt eladok annyi terméket a webáruházamon keresztül, mint negyedév alatt egy bolton át. Meglátjuk. Gondolkodom abban is, hogy rendre megfelelő információkkal lássam el a Facebookon olvasóimat, követőimet a termékekről, így a forgalmazás e módszer révén is növelhető. Nekem munkahely lesz a közösségi oldal, nem ”játszótér”, szoktam nevetve mondani. Szóval sok még a teendőm, ne szaladjunk előre, egyelőre a kezdeti terveim megvalósításán dolgozom.

Amit elmondtál, abból az is következik, hogy az őstermelők egy részének is váltania kellene és az őstermelői piacok helyett vagy mellett online kellene értékesíteniük?

Ez nyilvánvaló. Aki ebből kimarad, lemarad. Ha egyes áruházláncok ki tudnak szállítani élelmiszereket vagy más árucikkeket adott időben, megteheti ezt bármelyik őstermelő is, nem lehetetlen a megszervezése. Sokan azonban régi mobiljaikat használva ácsorognak a piacokon, várván, hogy csak érkezik egy vevő, noha egy olcsó, de jól működő okostelefonnal, ha akár csak a Facebookon propagálnák a termékeiket, megtöbbszörözhetnék a forgalmukat. Vagyis még webáruházat se kellene építeni és azt üzemeltetni, annak állni a költségeit, csak az ingyenes közösségi oldalt kellene megfelelően használni, így is meg lehetne sokszorozni az értékesítést. Minek fizessünk, ha nem szükséges? Vagyis ha lehet, ne termeljünk magunknak „hulladékot”. De említek egy példát, hogy miről beszélek, csak rá kell kattintani erre a disznóságokat forgalmazó FB oldalra, és egyből látható, ki hogyan él az ingyenes lehetőségekkel.

Milyen őstermelővé válni, őstermelőként élni?

Sokszor nehéz az őstermelők élete, így van ez velem is, de nem cserélném el a régi életemre. Ráadásul a magam ura vagyok, ami nagy előny. 

Miért jó a szárított gyümölcs, miért lehet sikeres a termék?

Én különleges technológiát használok a gyümölcsök és zöldségek szárítására. A technológia lényege, hogy alacsony hőmérsékleten vákuumban szárítjuk ki a termékeket. Az eljárás során nem károsodnak a hőre érzékeny vitaminok, mint például a C vitamin. Továbbá nem cukrosodik a szárítmány, mint a hőkezeléses aszalás során. A gyümölcsök szezonális termékek, ezért tartósításuk elengedhetetlen. A tartósító eljárások közül az általam alkalmazott módszer őrzi meg a gyümölcsök beltartalmi értékét a legjobban, a legkisebb helyet foglalja el a kamrában és a tároláshoz nem kell a fagyasztószekrény energiaszámláját fizetni. Összefoglalva: egészséges, hely- és energia takarékos a tárolása. A termékeinket egyre többen keresik itthon és külföldön egyaránt. Remélem, nemsoká már arról számolhatok be, hány helyen forgalmazzuk a gyümölcsöket a webáruházunk mellett.

Így legyen! Sok sikert kívánok!

Köszönöm.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5