Skip to main content

Fontos állomáshoz érkezett az élelmiszerek jelölésének átalakítása és egységesítése, miután az Európai Bizottság elfogadta azt a 222 tételből álló jegyzéket, amely egybegyűjti az élelmiszerek csomagolásán olvasható, egészséget befolyásoló tájékoztató kijelentéseket. Ezentúl a gyártók csak olyan meghatározásokat, állításokat tüntethetnek fel a termékeken, amelyek tudományosan megalapozottak - a rendeletet decembertől kell alkalmazni.

Szakértők szerint az új adatbázis megszületése fontos mérföldkő az élelmiszerek jelölésében. A lista megkönnyíti a vásárlók és a vállalkozások tevékenységét, hiszen egyértelművé teszi, hogy mely állítások tüntethetők fel a termékek csomagolásán, és melyek nem. Az engedélyezett meghatározások között helyet kapott például a kálciumra vonatkozó megállapítás, amely szerint "A kálcium szükséges a normál csontozat fenntartásához, " vagy a jódra vonatkozóan: "A jód hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez."

Az egészségre vonatkozó kijelentések nemcsak a reklám eszközei, fogyasztói elvárás, hogy a megvásárolt élelmiszeren tudományosan alátámasztott, valós információk szerepeljenek. A gyártóknak fél éven belül felül kell vizsgálniuk az élelmiszereken korábban feltüntetett állításaikat, és közülük azokat, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság listáján, 2012. december közepétől tilos lesz használni.

Várhatóan az év végéig döntés születik a gyógynövényekkel, illetve egyes pre- és probiotikumokkal kapcsolatos állításokról is.

Néhány példa az új jelölésekre, megállapításokra:

Az A-vitamin hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához.

A B12-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A cukormentes rágógumi segít semlegesíteni a foglepedék savait.

A C-vitamin hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz.

A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Forrás: http://penzcentrum.hu/vasarlas/kiderult_mi_szerepelhet_az_elelmiszerek_csomagolasan.1032782.html

TOP 5