Skip to main content

 

Az Impossible Foods egyik legfontosabb összetevője a leghaemoglobin, amely a pillangós növények gyökereiben előforduló globin, a haemoglobin egyik fajtája.

A hemoglobin az emlősök vörösvérsejtjeiben található oxigénszállító fehérje, ennek köszönhetjük a vörös húsok jellegzetes ízét és színét. Az Impossible Foods készítőinek sikerült egy genetikailag módosított élesztőt létrehozni, amelynek a DNS-e úgy lett átalakítva, hogy leghaemoglobint termeljen.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A génmódosítást ellenzők szerint ez a trükk káros lehet a fogyasztók egészségére, az amerikai FDA ( hasonló mint hazánkban a Nébih) ellenőrzései során viszont nem talált erre utaló jelet, pedig 2015-ben az első vizsgálatoknál még sokkal rosszabbul festettek a dolgok.

Az FDA 2015 augusztusában nem tudta megállapítani, hogy a szójából kivont leghaemoglobin emberi fogyasztásra alkalmas lenne, viszont azt sem mondták, hogy káros lenne az Impossible Foods által génmódosítással kifejlesztett összetevő. Michael Hanse élelmiszer-biztonsági szakember akkoriban úgy nyilatkozott, hogy az Impossible Foods elhamarkodottan dobta piacra a terméket anélkül, hogy előtte megbizonyosodtak volna arról, hogy az biztonságos.

Tavaly nyáron viszont már sokkal elégedettebbek voltak az FDA munkatársai az újabb ellenőrzést követően.

Az Impossible Foods 2015 óta folyamatosan azon dolgozik, hogy bebizonyítsa: a leghaemoglobin nem káros az emberi egészségre. Az FDA levélben értesítette a vállalatot, hogy jelenleg nincs több kérdésük az élelmiszereikre vonatkozóan. Ez pedig nagyjából annyit jelent, hogy az FDA-nek nincs kifogása a leghemoglobin használata ellen az élelmiszerekben.

Nemrégiben az Impossible Foods bejelentette, hogy a jövőben már nemcsak hamburgerpogácsát fognak készíteni, hanem steakek piacára is szeretnének beszállni. Mindemellett néhány napja bemutatták az Impossible Burger 2.0-át, amelyben a szója proteint gabonára cserélték, valamint kevesebb zsírt is tartalmaz majd. A cég egyelőre csak az USA-ban forgalmazza termékeit, Európában még nem jelentek meg.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: IMPOSSIBLE BURGER

TOP 5