Skip to main content

növényi zselatin

Azt hittem, hogy az eléggé köztudott, hogy a zselatin állati eredetű dolog, de a minap a Facebookon láttam egy rémisztő képet telis-tele állati csontokkal, mellette pedig sütemény és gumicukor képével. 

A kép felirata az volt, hogy a zselatint vágóhídi állatok csontjából állítják elő. És ezen nagyon sokan megrökönyödtek, érthető módon leginkább a vegetáriánusok. El tudom képzelni, mit érezhet az, aki tudatosan nem eszik állati eredetű élelmiszereket például állatvédelmi meggyőződésből, s most megtudja, hogy egy csomó élelmiszerben, amit eddig gyanútlanul fogyasztott, állati eredetű összetevő is van. Ráadásul nem éppen a leggusztusosabb fajtájú.

hirdetés

Szerencsére én még húsevőként szembesültem ezzel,de már akkor elment a kedvem tőle,  s azóta nem is eszek olyan ételt, amiben tudom, hogy zselatin van. Tipikusan ilyen a gumicukor vagy a cukrászsütemények, a kész joghurtos, zselés készítmények. De szerencsére ezekre is vannak növényi alternatívák.

Az egyik, ami árban és elérhetőségben a legegyszerűbb, az a Tortenguss néven futó tortazselé.

Német neve, a csomagolása és a kép szerint is azonos a zselatinos tortazselével. Annyi a különbség, hogy ebben nem állati eredetű zselatin, hanem növényi összetevők vannak. A német diszkontokban (pl. Lidlt biztosan tudom, de talán az Aldi, Müller, Dm is esélyes) biztosan kapni. Először egy Németországból kapott dr.Oetker változatot (epreset) próbáltam ki, s utána kezdtem el tudatosan keresni itthon is, de hamar meg is találtam csak más márkában (Belbake). Mondhatom, isteni finom, jobb, mint bármelyik más zselatin.

A Lidlben kapható Belbake márkájú átlátszó tortazselében (Tortenguss) módosított tápióka keményítő, burgonyakeményítő, E407 vagyis vörös alga (sűrítőanyagként), illetve kálium-tartarát (E336), mint savanyúság szabályozó anyag található.

Ez utóbbi akárcsak a többi, veszélytelen, borkősavból állítják elő. Vagyis ezek szerint senkinek, aki nem akar állati eredetű zselatint enni, nem kell különös erőfeszítéseket tennie, nem kell méregdrága bio és egyéb növényi sűrítőanyagokat beszerezni. Csak besétál egy diszkontba, és kész.  De minden esetben olvassuk el az összetevőket!

Van persze bőven bioboltokban kapható egyéb sűrítőanyag, de ezeknek az ára már nem a hagyományos tortazselé kategóriába esik. Ilyen az agaragar, ami szintén a már említett vörös alga, E 407 néven élelmiszer adalék. A Rapunzel márka 75 grammos kiszerelése 2000 Ft körül van ebből. Ez mennyiségben kb. 6 csomag Lidl-es Tortengussnak felel meg.

Ismertebb még a a Stabark növényi zselésítő (összetétel: kukoricakeményítő, állományjavító (guargumi), xantánliszt, szentjánoskenyérliszt) is, aminek ára 25 gramm kb. 250 Ft).

 A dr. Oetker Tortenguss (itt van a kezemben, most nézem) karragént (szintén a vörösalgából nyerik ki), keményítőt, kálium-tartarátot (E336), aromát, kurkumát és hát, kármint tartalmaz színezék gyanánt. A kármin a bíbortetű őrleménye, piros színt ad, vagyis a tanulság az, hogy bár maga a zselatin nem állati, de a színezéke az. Akit ez zavar, az válassza az átlátszó változatot, amit maga megfesthet pl. meggylével. Ezt én is most vettem csak észre….

Jó hír, hogy a gumicukor-függőknek sem kell elkeseredniük, lehet kapni többféle állati összetevőktől mentes gumicukrot. Ilyen van a Rossmannban is, de a bioboltokban, bio webáruházakban beszerezhető a vegán Sonnentor Bio gumicukor többféle ízben (100g 700-800 Ft) vagy a Dennree bio gumimacis gumicukor (100 g 500-600 Ft).

Vagy ha körülnézünk az interneten, találhatunk házi gumicukor recepteket, és magunk is elkészíthetjük őket.

Szerző: Hagara-Nagy Nóra

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5