Skip to main content

Régen volt, amikor gyerekként egy tál spenót felett üldögéltünk, és bármit megtettünk volna, csak ne kelljen megenni. Ősz fejjel sem késő belátni: sokat tehetünk magunkért, ha leveles zöldségeket fogyasztunk.

Spenót

A spenótról azt tartja a közhiedelem, hogy rengeteg vasat tartalmaz, ez azonban tévedés. Ellenben több mint tízféle flavonoid vegyületet találunk benne, amelyek nemcsak fiatalságunkért tesznek sokat, de segítenek, hogy a daganatos megbetegedések elkerülésében is. A spenót gazdag rostanyaga ráadásul szinte kisöpri a bélrendszerünkből a méreganyagokat, így csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét is. Akinek gyakran meggyűlik a baja a gyomorsavval, érdemes spenótot fogyasztania, ugyanis a legjobban lúgosító zöldségek egyike.

Tények:
- 50 gramm friss spenót 1 mg vasat tartalmaz.
- Napi egy maréknyi spenótlevél K-vitamin tartalma segít megelőzni a csontritkulást.
- A-, és C-vitamin tartalma segít, hogy koleszterinszintünk megfelelő legyen, sőt a diabétesz kialakulását is hátráltatja.
- 50 gramm friss spenót a napi C-vitamin szükséglet felét biztosítja.
- A benne található folsav segít megőrizni szívünk egészségét.
- A benne található magnézium biztosítja az izmok és az idegrendszer megfelelő állapotát.
- Luteintartalma segít, hogy szemünk egészséges maradjon.
- A spenótban lévő E-vitamin bőrünk szépségének megőrzéséhez fontos.

Rukkola

Az olasz konyha egyik legnépszerűbb salátaalapja, hiszen nemcsak finom, de egészséges is. A-, C-, E-, és K-vitamint is tartalmaz, emellett kalcium, magnézium, réz és vastartalma is figyelemreméltó. Friss kutatások szerint rendkívül jó ellenszer a baktériumok és vírusok ellen, sőt, azok, akik sok rukkolát fogyasztanak, kisebb eséllyel fertőződnek meg HPV-vel (humán papilloma vírus).

Tények:

- 100 gramm rukkolában 47 milligramm magnézium van, ami elengedhetetlenül fontos az idegek és az izmok megfelelő működéséhez, viszont mindössze 25 kalóriát tartalmaz!
- Szintén 100 grammnyi rukkolában a napi szükséges K-vitamin bevitel 90 százaléka megtalálható. - A-vitamin tartalma segít megelőzni a bőr-, a tüdő-, és a szájüregi rák kialakulását.
Sóska
A népi gyógyászatban a sóskát vértisztító szerként alkalmazzák, régen skorbut és láz kezelésére is használták. Frissítő, élénkítő hatású, ásványi sók, mész, foszfor, vas és C-vitamin is található benne. Savanykás ízét az úgynevezett oxálsav adja, ez segíti a bélműködést, ezért méregtelenítés idejére is ajánlott a sóska fogyasztása. Erősíti az immunrendszert, vizelethajtó, illetve azoknak is érdemes beépíteni az étrendjébe, akik hajalmosak a vesekőre, illetve a húgyhólyagkőre.

Tények:

- 100 gramm sóska csak 17 kalóriát tartalmaz és ebből mindössze 2,3 gramm a szénhidrát.
- A sóska magas B-vitamin tartalma miatt elűzi a fáradékonyságot.
- A benne lévő oxálsav miatt ne fogyasszuk túlságosan gyakran, mert mérgezéses tüneteket okozhat. A szakemberek szerint az ideális, ha általában 10-14 naponként kerül az asztalra.

Mángold

A mángoldot most kezdjük újra felfedezni, pedig változatosan elkészíthető, és igazi vitaminbombáról van szó. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-, és E-vitamint, ezen kívül magnéziumot, kalciumot, káliumot, mangánt, rezet, foszfort és vasat. Leginkább az agyműködésre és az idegrendszerre van jó hatással, ezért vizsgázó diákoknak szinte kötelező a fogyasztása. Kalcium-, és magnéziumtartalma miatt a csontokat és a fogakat is erősíti, illetve a tavaszi méregtelenítés elengedhetetlen kelléke, mivel szinte kisöpri emésztőrendszerünkből a méreganyagokat. Ezen kívül található benne egy karotinoid nevű hatóanyag, amely megvédi a szem retináját az öregedés hatásaitól, a beépülő pigmentanyagok pedig megszűrik a káros UV-sugarakat.

Tények:

- 100 gramm mángold mindössze 19 kalóriát tartalmaz, így diétázóknak tökéletes választás.
- Béta-karotin tartalma a bőrrák, míg A-vitamin tartalma a tüdőrák kialakulásának kockázatát csökkenti jelentősen.
- Egy friss felmérés szerint a mángold fogyasztásával az időskori szellemi hanyatlás esélyét 40 százalékkal csökkenthetjük.
Kelkáposzta
A kelkáposzta fogyasztását leginkább fejlődésben lévő gyerekeknek, és változó korban lévő hölgyeknek ajánlott, segít megőrizni csontjaink erősségét. Magas rostanyag tartalma segít a bélrendszer méregtelenítésében, a benne lévő kénszármazék megakadályozza a gyomor nyálkahártyájának elváltozását és a gyomorfekély kialakulását.

Tények:

- Folsav tartalma miatt ajánlott a várandósoknak.
- 100 gramm kelkáposztában csak 25 kalória van, rostanyag tartalma pedig ugyanennyi zöldségnek 3,18 gramm. - E-vitamin tartalma védi a sejteket a szabadgyököktől.
- Megtalálható benne az A-vitamin provitaminja, ami a szemnek igazi áldás.

Szerző: Ványik Dóra
2012. június 5. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Forrás: http://www.50plusz.hu/articles?aid=20120604120757&;utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirkereso_20120605

Fotó forrása: http://isten-patikaja.blogspot.hu/2010/05/spenot-gyogynoveny.html

http://www.mindmegette.hu/rukkola-a-borsmustar-46391

http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:M%C3%A1ngoldlevelek_2.JPG&filetimestamp=20081023115814

TOP 5