Skip to main content

Egyre több helyen bukkanak fel a háztartási víztisztító berendezések. Vannak akik multi-level-marketing hálózatoktól, vannak akik kis üzletekben, vagy éppen hipermarketek háztartási gép osztályán szerzik be ezeket a készülékeket. A sokszor kinézetre és technikára is azonos készülékek ára között, azonban százezres különbségek is lehetnek, kérdés, hogy a marketing, vagy tényleges tudás indokolja-e a különbséget. Milyen előnyöket nyújt tulajdonképpen ez a technológia napjainkban?

Egy átlagos 3-4 fős család egy évben mintegy 100.000 Ft-ot költ ásványvízre. Ez az összeg túlnyomórészt megtakarítható, ráadásul úgy, hogy még nagyobb szintre növelhető a család egészséges víz fogyasztása. Valóban?

Alapvető kérdés: tényleg indokolt az otthoni víztisztító készülékek használata? Hiszen elviekben a vízművek biztosítja a fogyasztásra alkalmas vízminőséget... nyilván meg is tesznek mindent a maguk módján és a rendelkezésükre álló eszközök és az erre fordítható pénznek megfelelően, azonban ivóvizünk fertőtlenítését végző, vízbe juttatott szabad aktív klór kétségtelenül mérgező anyag. Mindenféle, rémtörténetnek is beillő írást olvashatunk a klórról és annak hatásairól (pl. a II. világháborús ideggáztól a mai, ivóvízben való felhasználásakor keletkező veszélyes melléktermékig). Sok támadás éri emiatt a vízműveket, akik természetesen próbálják kivédeni, elhárítani mindezt. Mindkét oldal védi a maga igazát, közben a víz meg csak... folyik tovább,  bele a poharunkba, a fürdőkádunkba.

Tény, hogy a Fővárosi Vízművek, a saját weboldalán közzéteszi kerületekre lebontva az általa előállított ivóvíz összetételét, bár némiképp hiányosan, hiszen összesen csak 10 paramétert tüntet fel (az aktív klórtól a pH értékig). Itt az ivóvíz aktív klór tartalma 0,26-0,43 mg/liter között váltakozik kerületenként. A Magyar Ivóvíz Szabvány az ivóvizekben megengedett legmagasabb aktív (szabad) klór szintre nézve előírja: "a fogyasztóhoz jutó víz aktív klór-koncentrációja az a legkisebb érték legyen, amelyet a hatásos fertőtlenítés és az újraszennyeződés megelőzése érdekében feltétlenül tartani kell".

Tegyük fel, hogy vízművek a világ legtisztább vizét állítja elő és indítja útnak felénk, fogyasztók felé.
Mi történik a vízzel, amíg eljut a vízcsapunkig? Sok-sok kilométeren keresztül halad a vízvezetékekben, amelyek helyenként akár 100 évesek is lehetnek. Csőtörés itt, csőtörés ott. Biztosan mindannyian tapasztaltuk már meglepődve, hogy a csapból a poharunkba vagy a fürdőkádba engedett víz sárgás-barnás volt, tele furcsa homok- vagy egyéb szemcsékkel.

Ettől kezdve nincs igazán értelme a vitának. Legjobb, ha a víz tisztítását közvetlenül a vízvételi hely (csap) előtt végezzük, elkerülve ezzel a visszaszennyeződést. Erre pedig jelenleg bizony csak háztartási víztisztítók alkalmasak. Valószínűleg mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, aki használ otthoni víztisztítót, vízszűrőt. Érdemes egy pillantást vetni a szűrőbetétekre néhány hónapos használat után... (megdöbbentő látvány!) és máris megvan a válasz eredeti kérdésünkre, miszerint: valóban indokolt az otthoni víztisztító készülékek használata?

Mit várhatunk ezektől a gépektől általában?

Különleges eljárással dolgozó víztisztítók az úgynevezett fordított ozmózis szűrők, amik a természetből ismert sejtszintű-ozmózis elvén működnek  A sejtmembrán áteresztő lyukai nem csak, hogy nem láthatók szabad szemmel, hanem kizárólag bizonyos, az „átengedésre engedélyezett” molekulák felvételét engedik csak meg. A víztisztító membránja pedig értelemszerűen a tiszta víz molekuláira vannak engedélyezve, és szerencsére az iható vízben a vízmolekulák a legkisebbek, ezért csak a víz jut át a szűrőn, semmi más nem.

Érdekesség, hogy a legtöbb esetben az egyesült államokbeli Dow-Filmtec vállalat professzionális minőségű ozmózis membránja kerül beépítésre a gépekbe, tekintve, hogy szinte ez a cég az egyedüli gyártója a világon az ilyen anyagoknak. Mivel ez az elem a lelke az egész folyamatnak, az azonos membrán esetén kijelenthető, hogy számottevő különbség nincsen az ilyen membránnal szerelt készülékek között. Az előszűrők között alig van hatásfok szerinti különbség és a csak újra-designolt burkolat, vagy logo a vízminőséghez érdemben nem tesz hozzá sokat. Ezért mindenképpen érdemes az árat figyelembe venni ilyen készülék vásárlása esetén, mely során további fontos elem a karbantartás költsége. Tudunk olyan esetről, amikor éves szinten közel negyvenezer forintos, kedvezményes és ultra akciós áron kínálják a szűrőcserét, mely egyébként egy bárhol, tizenezer forintért beszerezhető szűrőcsomagot tartalmaz. Igaz, ennél a cégnél a 300 ezer Forintos vételárhoz képest rendkívül kedvezőnek tűnhet. Ezzel szemben más értékesítő cégeknél akár 6-12 ezer Forintból megúszhatjuk az éves karbantartást.

A szűrőcsere a hasonló kivitelű szerkezetek miatt, egyébként rendkívül egyszerű, nem igényel szaktudást, a szűrők a szódásszifon patronjához hasonlóan csavarozhatók fel és le a gépről, 5 perc alatt bárki elvégezheti.

A gépek értékét leginkább a felszerelt extra kiegészítők befolyásolják, nem mindegy, hogy rendelkezik-e remineralizáló (visszasózó) egységgel, UV lámpával, vagy esetleg tartály nélküli, ún. átfolyós rendszerű-e. Utóbbi készülékek drágábbak, tekintve, hogy ezek nagyon gyorsan, valós időben, az éppen szükséges vízmennyiséget kezelik, így nincs szükség annak tárolására. A tárolás egyéb esetben azért szükséges, mert egy átlagos teljesítményű rendszer lassabban szűri át a vizet, mint azt elfogyasztanánk, ezért előre kell dolgoznia.

A fenti készülékekkel valóban tiszta vízhez jutunk, melynek számos élettani és gyakorlati előnye van

- Állandó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása, ökológiai problémák, vagy véletlen vízszennyezés esetén is.

- Mindig megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a tiszta, friss ivóvíz.

- Kiváló tápanyag-szállító, tehát több vitaminhoz és hasznos ásványhoz juthat szervezetünk

- Kiváló méregtelenítő

- Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Kevesebb cukortól is édesebbek lesznek italaink, ételeink.

- Ideális a teafőzők, vasalók, kávéfőzők, üzemeltetéséhez.

- Óvja az egészséget, mert nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, szerves kémiai anyagokat, gyomirtót, rovarirtót, műtrágyát, mosószereket, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat, gyógyszermaradványokat, hormonokat; így nem mérgezi a szervezetünket, valamint a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetünkből.

- Pozitívan hat a közérzetünkre és anyagcserénkre.

- Hajmosás utáni öblítésre kifejezetten ajánlott.

- Ajánlott csecsemők számára

- Sok szabad elektront és protont tartalmaz, elősegítve a sejtek elektromágneses működésének körülményeit

- Hosszantartó, (áttetsző és csillogó) jégkocka készíthető a tiszta vízből

- Javítja az italok és ételek ízét, színét, eltarthatóságát. Lényegesen kevesebb sót, illetve cukrot kell ételeinkbe, italainkba tenni a megfelelő íz elérése céljából

- Javítja az italok és ételek eltarthatóságát

- Az allergiás tünetek jó eséllyel megszűnnek

- A tiszta víz fogyasztása, sőt az ezzel történő főzés (mindamellett, hogy tisztább fűszerezésű étel az eredmény) jelentősen csökkenti, de akár 100%-ban ki is váltja a palackozott vizek használatát. Az eredmény nem csak egy átlagosan 100.000 Ft-os éves költség jelentős lecsökkenése, hanem a cipekedés elmaradása és a kiürült palackok kezelésével járó gondok megszűnése is.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/mire-jo-a-haztartasi-viztisztito-jo-egyaltalan.html

TOP 5