Skip to main content

A Fehér Ház veteményeséről szól Michelle Obama első könyve. A Fehér Ház déli gyepén elterülő híres veteményeskert kulisszatitkaiba enged bepillantást Michelle Obama első könyve, amelyben a zöldségtermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, trükkjeit és receptjeit osztja meg olvasóival az egészséges táplálkozás élharcosaként tevékenykedő first lady.

Obama asszony reményei szerint az American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America (Amerikában termett: a Fehér Ház veteményesének és az amerikai kerteknek a története) című könyv kellő inspirációként szolgál az emberek számára ahhoz, hogy saját veteményeskert gondozásába kezdjenek.

A Crown Publishers gondozásában megjelent könyvből az olvasók megtudhatják, hogy miként lett a Chicago déli részén nevelkedett kislányból dolgozó édesanya, majd elnökfeleség, aki 2009. március 20-án izgatottan vetette el az első magokat a fehér házi veteményesben, remélve, hogy az L-alakú földdarabka termékeny táptalaja lesz az amerikaiak életmódjáról és táplálkozási szokásairól, illetve azok gyerekekre gyakorolt hatásáról folytatott nemzeti párbeszédnek - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A könyv az elnök újraválasztási kampányához igazodva került a boltok polcaira, illeszkedve Obamáék kampánystratégiájához, amely szerint a first lady remekül tudja a háttérből támogatni férjét az olyan ügyek felkarolásával, mint az egészséges életmód, amelynek köszönhetőn Michelle Obama ma már nagyobb népszerűségnek örvend, mint maga az elnök. A legutóbbi AP-GfK-felmérés szerint míg a first lady népszerűségi indexe 70 százalékon, addig férjéé 58 százalékon áll.

A csábító zöldségek képeivel illusztrált könyvben térképeken lehet végigkövetni az elnöki veteményes terjeszkedésének útvonalát, és izgalmas történeteken keresztül lehet megismerni az ország közösségi kertjeit. A first lady az évszakoknak megfelelően négy szekcióra bontva tálalja a szezonális recepteket. Olyan kerti problémákat vesz sorra, mint a növekedést megtagadó tökök, a pocsék ízű kantalup dinnyék, a kibékíthetetlen szeder- és málnabokrok, valamint az uborkákat sújtó bogárinváziók.

A könyv néhány történelmi ínyencséget is tartogat az olvasóknak. Például azt, hogy John Adams (1735-1826) elnök rendelte el az első fehér házi veteményes kialakítását, amelyet azonban soha nem arattak le, miután Adams elbukta az újraválasztást. Utódja, Thomas Jefferson (1743-1826) megszállottan próbálkozott az 1,2 méteres uborkák termesztésével.

Az elnökfeleségek körében bevett gyakorlatnak számít, hogy könyvírással próbálják népszerűsíteni az általuk felkarolt ügyeket. Hillary Clinton az It Takes a Village című bestsellerében írt a közösségek fontosságáról a gyermeknevelésében, míg Laura Bush lányával, Jennával közösen dobta piacra a Read All About It! című képeskönyvet.

Első könyvének teljes bevételét a kertészkedést és az egészséges táplálkozást is népszerűsítő National Park Foundation támogatására, illetve a fehér házi veteményes gondozására fordítja a first lady.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/dieta/a-feher-haz-vetemenyeserol-szol-michelle-obama-elso-konyve-172380.html

Fotó: http://www.thedailybeast.com/articles/2012/05/31/12-juicy-bits-from-michelle-obama-s-garden-book.html

TOP 5