Skip to main content

Egy 9 éves kislány napi rendszerességgel lefotózza az iskolában kapott ebédet és kirakja blogjára. Engedélyezték, megtiltották, majd ismét engedélyezték neki.

A skóciai Argyll településen tanuló Martha Payne április végén hozta létre a NeverSeconds blogot. Az egészségtelen és étvágygerjesztőnek nem nevezhető kinézetű ételek fotóihoz rövid értékelés társul. Blogjához megkapta tanárai engedélyét, de azok biztosan nem számítottak arra a népszerűségre, amit elért. A rövid bejegyzéseket felkapták közösségi oldalak, újságok és maga Jamie Oliver is elismerő szavait fejezte ki Twitteren a kezdeményezésért. Gyorsan elérte a százezres látogatószámot és többségük kritikus megjegyzésekkel illette az ételsort, amire már a Lochgilphead Általános Iskola fenntartójának is reagálnia kellett.

Először is közölték, hogy ugyan a képeken csak néhány szelet kiszáradt uborka és magányos salátalevelek árválkodnak, de annyi zöldséget és gyümölcsöt kapnak a gyerekek, amennyit csak akarnak. Ezt követően pedig megjelent egy "goodbye" megjegyzés a blogon, és a kislány közölte, hogy osztályfőnöke kihívta matekóráról az irodájába, és egy újság címadása miatt megtiltotta számára a további ételfotók készítését. Az apa közlése szerint az iskola ugyan támogatná továbbra is Martha tevékenységét, de a helyi közigazgatási hivatal utasításának nem mondhatnak ellent. A fenntartó csupán annyit kívánt kiemelni, hogy az iskolai ételek tökéletesen megfelelnek a nemzeti szabványoknak. Az eljáró intézmény (Argyll and Bute Council) kérdésre sem közölte milyen jogszabályra hivatkozva tiltották meg a fényképezést.

Ennek hatására természetesen minden eddiginél jobban megugrott a blog nézettsége (már hatmillió felett jár), és az internetes vélemények egyöntetűen elítélték az eljárást. Egy az Amateur Photographer fotós szaklapnak nyilatkozó jogász, Charles Swan szerint a tiltás sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. A tiltakozások hatására ismét engedélyezték az ételek fotózását. A tanács elnöke, Roddy McCuish közleményt adott ki, melyben az iskolai fotózásra vonatkozó szabályozás kidolgozását inditványozta és bejelentette, hogy egy találkozót szerveznek a menzai dolgozók, a diákok és a hivatali alkalmazottak részvételével. A konyhán mindenesetre nem boldogok, mivel a negatív sajtóvisszhang miatt állásuk elvesztésétől tartanak.

A fura eset nem egyedi, néhány hete Glasgowban betiltottak a helyi metróban mindenfajta fotózást. Az akár mobiltelefonos jogszabálysértők 1000 fontos pénzbírságot is kaphatnak.

Forrás: http://www.sg.hu/cikkek/90368/megtilthato_az_iskolai_ebed_lefotozasa

Fotó forrása: http://world.topnewstoday.org/uk/article/2544852/

TOP 5