Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Mióta csak napelemeket használunk, visszatérő kérdés, hogy lehet növelni azok hatékonyságát. 

A klímaválság miatt pedig a hatékonyságnövelés ma már létkérdésnek számít, írja a koponyeg.hu.

hirdetés

Teszt a hatékonyságnövelés érdekében

Most először tesztelték a malajziai Multimedia Egyetem kutatói a napelemek hatékonyságának növelését fényvisszaverők alkalmazásával, egyben azt is, megéri-e, és ha igen, hol egy ilyen fejlesztés hadrendbe állítása.

Mint kiderült, az e célból végzett kísérletek igen ígéretesek, mivel megfelelő körülmények között a szabadban akár 20 százalékos teljesítménynövekedést is el lehet érni a fényvisszaverők működtetése révén.

Kiderült azonban még az is, hogy az új fejlesztés piacon való megjelenése még várat magára, mivel nincs még olyan gyártó, mely szakosodott volna a fényvisszaverőkkel felszerelt, hűtéssel kiegészített napelemes rendszerek előállítására.

Megéri?

Egy februári napon a kutatók egy konkrét teszt kapcsán a referenciarendszerhez képest 14,57 százalékos teljesítménynövekedést értek el, ami azt mutatja, hogy a telepítési költségek ellenére is érdemes a fejlesztésben gondolkodni.

Mielőtt azonban bárki tükröket szerelne a napelemek köré, fontos kiemelni, hogy a kutatók szerint Malajzia egyes részein volt csak költséghatékony a megoldás, azaz nem mindenhol ugyanúgy alkalmazható a fejlesztés.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Szenzációs találmány, már egy ablakkal is felfűthető a lakás

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by senivpetro on Freepik

TOP 5