Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Esőcseppek által működtetett generátor: Új lehetőség a rossz időjárásból származó energia hasznosítására. 

A kínai Dalian Műszaki Egyetem kutatói forradalmi eszközt fejlesztettek ki, amely képes az esőcseppekből áramot előállítani. A generátor mérete nagyjából megegyezik egy leveses konzervdobozéval, és az általa megtermelt villamos energia elegendő lehet LED-lámpák vagy ventilátorok működtetéséhez, különösen rossz időjárási körülmények között., írja a Qubit és a NewScientest.

hirdetés

A technológia működése

Yonghui Zhang és csapata egy szuperhidrofób mágneses-elektromos generátort (MSMEG) készítettek, amely az esőcseppek mozgásából nyeri az energiát. Amikor egy esőcsepp az eszköz tetején található víztaszító fóliára hull, a fólia azonnal deformálódik, elmozdítva a generátor belsejében lévő tekercset a mágneshez képest. Ez az elmozdulás elektromos töltést hoz létre.

Teljesítmény és alkalmazás

A szimulációs tesztek során, 50 centiméter magasról hulló esőcseppek esetén, a generátor maximálisan 13 milliamper áramot termelt, és 200 másodperc alatt feltöltött egy kondenzátort, amelyről LED-lámpákat és ventilátort lehetett működtetni. A hidrofób felület biztosítja, hogy az esőcseppek gyorsan leperegjenek az eszköz felszínéről, így az heves esőzések során is működőképes marad.

Záró gondolatok

Ez a fejlesztés új lehetőségeket nyit a megújuló energiaforrások terén, különösen olyan régiókban, ahol gyakoriak az esőzések. A kis méretű, de hatékony generátor jelentős előrelépést jelenthet a fenntartható energiaforrások kihasználásában, és újabb példája annak, hogyan lehet a természet erejét az emberi igények szolgálatába állítani.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Íme a „szuperüveg“, mely hűti a lakást és még öntisztul is

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Pexels képe a Pixabay -en.

TOP 5