Skip to main content

20 milligram. Ennyi átlagos károsanyag kibocsájtást generál két szó elolvasása ebben a cikkben. Nos, attól függően, hogy milyen gyorsan olvasol körülbelül 80-100 milligram szén-dioxid keletkezett eddig a részig. És mire a cikk végére érsz, akár több ezer milligramm is lehet, ami első olvasásra talán nem tűnik soknak, de ha belegondolunk, hány felhasználó ül most a gépek előtt az internetet böngészve, akkor ez a szám elkeserítő lehet. Erre a megállapításra jutott Dr. Alexander Wissner-Gross a Harvard Egyetemről, aki a számítástechnika környezetre gyakorolt hatását tanulmányozza.

Wissner-Gross becslése szerint minden interneten töltött másodperc körülbelül 20 milligramm szén-dioxidot juttat a légkörbe. Egy dal letöltése, egy email megírása, vagy egy videót megtekintése a You Tube-on és minden olyan tevékenység, amelyet a virtuális világban végzel, hatással van az igazi környezetedre. Ahogy minden évben milliók csatlakoznak új felhasználóként a világhálóra, a kutatók nemcsak hangzatosnak, de egyenesen sürgetőnek tartják egy "zöld" internet kifejlesztését.

"A környezettudatos internet csak egy része a fenntartható fejlődésnek, hiszen a kutatók azt mondják, 10 évünk maradt komolyan tenni valamit egy globális katasztrófa elkerüléséhez", mondta el Chris Lange a Climate Action Group (Klíma Akciócsoport) vezető kutatója.

Sok tanulmány kihangsúlyozza a számítógépek növekvő energiaigényét. A Gartner nevű cég 2007-es jelentésből kiderül, hogy hogy az információ- és kommunikációs technológia gyártása, használata és kiselejtezése a világ üvegházhatást okozó gázainak körülbelül két százalékát alkotják - ugyanannyit, mint az egész repülőgép ágazat.

Az egyik legnagyobb anti-vírus gyártó cég, a Mc Afee jelentésében, hogy a spam (kéretlen üzenetek) emailek billióinak elküldéséhez felhasznált elektromosság mennyisége megközelítőleg ugyanannyi, mint kétmillió amerikai otthon energiaigénye, vagy megegyezik kétmillió autó károsanyag kibocsátásának mértékével.  

"A legtöbb ember nem látja át, hogy a számítógép működéséhez szükséges elektromosságot különböző erőművek (leginkább szénerőművek) termelik, amelyek szén-dioxidot juttatnak a levegőbe. Egyes tanulmányok azt a következtetést vonták le, hogy még ebben az évtizedben az internet lesz a felelős a világ üvegházhatást okozó gázainak 20%-ért. Ez tényleg egy rossz út, mely teljes mértékben fenntarthatatlan", mondta el a jövőképet Bill St. Arnaud egy kanadai központú internet fejlesztéssel foglalkozó szervezet munkatársa.

Hogyan számolhatjuk ki az internetes öko-lábnyomunkat?

Ez nem olyan egyszerű, mint az autók károsanyag kibocsátásának kiszámítása. Az adatközpontok hatalmas épületek, több száz, vagy ezer szerverrel a falaik között, amelyek vállalati internetes oldalakat, személyes emaileket, Facebook fotókat és YouTube videókat tárolnak a nap 24 órájában. Ez a tényező a legszennyzőbb a környezetre nézve. 2002-ben a globális adatközpontok megközelítőleg 76 millió tonna szén-dioxidot juttatak a légkörbe, ami előrevetíti az a keserű tényt, hogy az évtized végére ez a mennyiség megháromszorozódik majd.

A hálózati infrastruktúra ökolábnyomát, , ami felelős azért, hogy adatokból származó információ eljusson számítógépekhez, mobiltelefonokhoz és más eszközökhöz, sokkal nehezebb felbecsülni. A fent említett tanulmány kifejti, hogy mindezen eszközök a 4 millió tonna szén alapú szennyezőkkel terhelik a környezetet, amely 2020 végére 50 millió tonnát tesz majd ki.

A számítógépek és laptopok gyártása, szállítása és használata szintén a legjelentősebb légszennyező ágazatok közé tartozik. 2002-ben durván 200 millió tonna szén-dioxid került a légtérbe a mindennapi internetezésünk megvalósításáért. Ahogy minden évben több millió ember vesz új laptopokat és számítógépeket, úgy növelik a káros kibocsájtás mértékét a következő évtized végéig.

Érdekes tény, egyes internetes tevékenységek eltérő hatással bírnak saját ökolábnyomunk méretére, hiszen több energia szükséges adatok tárolásához, átviteléhez, vagy letöltéséhez, mint elküldeni egy egyszerű emailt. A Google adatai szerint egy egyszerű keresés a világ legnépszerűbb böngészőjével csupán 0,2 gramm terhet jelent a légtérnek.

Hogyan lehetünk tehát energiahatékonyak?

Bár a Google megtagadta az éves villanyszámlájának nyilvánosságra hozatalát, úgy döntöttek, több 5-6 megawatt teljesítményű megújuló energiaforrást vetnek be a világ több részén. Sok másik vállalat szintén azon fáradozik, hogy internetet egy fenntarthatóbb irányba tereljék. Dr. Wissner-Gross cége a Co2Stats lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy átfogó képet kapjanak inetrnetes tevékenységeik hatásairól és ennek nyomában megújuló energiaforrásokba fektessenek. Havonta oklevél jár azoknak a cégeknek, akik csökkentenek internetes öko-lábnyomukon.

A holland tulajdonú Cleanbits különböző paraméterek alapján tálalja elénk honlapunk energiafogyasztását, mellyet kiválthatunk napelemekkel működő szervertermek biztonságos és fenntartható forrásává. Ahogy a világunk egyre inkább átalakul hatalmas információ és kommunikációs csatornává, a mi felelősségünk is, hogy ezt a korlátlan játszóteret környezetbaráttá és fenntarthatóvá formáljuk.

Habó Péter

Kép forrása: http://www.crunchbase.com/company/co2stats

TOP 5