Skip to main content


Úgy tűnik mostanság minden remek ötlet Kínából származik. A napokban furcsa képek járták be a világhálót: egy kínai figura hatalmas kék zsákot vonszol maga után egy poros földúton. Ez eddig nem is lenne nagy durranás, leszámítva talán a zsák méretét, és hogy ekkora zsákot egy töpörödött kínai emberke cibál maga után. Az agyeldobás akkor jön, amikor megtudjuk, hogy mi van a zsákban. Földgáz!

Bizony, Kínában ugyanis még mindig rengeteg olyan település van, amelyik ki van zárva a vezetékes energiainfrastruktúrából. Legutóbb például azt olvashattuk (többek között blogunk HírÁram rovatában is), hogy az elektromos hálózat még mindig csak az ország 88 százalékát fedi le és mintegy 5 millió ember egyáltalán nem jut villamos energiához. Nyilván a gáz esetében sem sokkal jobb a helyzet, sőt. De a kínai ember találékonysága legalább a magyarokéval vetekszik. Ha nincs vezeték, majd zsákban viszik haza a meleget! És mivel a tranzitvezeték-projektek igencsak inogni látszanak, az ötletet ezúton ajánljuk a politikai döntéshozók figyelmébe is.

Zacskós földgáz

Az ötlet az olaj- és földgázmezők mellett élő emberek fejében fogant meg. Otthonaikba ugyanis 6-7 méter magas zsákokban juttatják el a frissen - és illegálisan - lefejtett földgázt. A módszer egyszerű: fogják az alighanem speciális zsákot, és a frissen kitermelt földgázt a vezetékből 3-4 perc alatt lefejtve hazacibálják. Illetve inkább hazalebegtetik.

A módszer természetesen nem veszélytelen. Azonban a szükség nagy úr, és hiába figyelmeztetik a lakosságot rendszeresen a kitermelőegység üzemeltetői, azok továbbra is rendületlenül töltögetik zsákjaikat az energiahordozóval. Az elmondottak szerint így akár 4-6 napra is elegendő földgázt haza tudnak vinni, amelyet aztán tűzhelyeikhez használnak fel.

A chinasmack.com portál beszámolója alapján a nyilvánvaló robbanásveszély mellett a hatalmas zsákokat cipelőket a szél is könnyen megtréfálhatja: arra is akadt már példa, hogy egy asszonyt zsákostul borított fel egy nagyobb széllökés.

A probléma gyökere egyébként az, hogy a hatóságok nem engedik a falusiaknak, hogy rendes vezetéken keresztül, hivatalosan, pénzért csatlakozzanak a szállítóvezetékhez. Persze egyes olaj- és földgázkutak közelében ezt illegálisan is megteszik a lakosok. Ahol erre nincs lehetőség, marad a zacskós megoldás.

És akkor guruljon el a gyógyszer...

Miután végigolvastuk a hírt, és összekapartuk magunkat a padlóról, továbbgondoltuk a kínai találmány hasznosításának lehetőségeit - elsősorban magyar szempontból. Mert ugye amikor úton-útfélen azt hallani, hogy inognak a szállítóvezeték-projektek minden szalmaszálban meg kell kapaszkodni. Ráadásul az unortodox megoldások közé simán beférhet a gázszállítás új kínai modellje is.

Ha például így tranzitálnánk a földgázt egy csapásra megoldódhatna a foglalkoztatási kérdés hazánkban. Ez rögtön megnövelné az állami bevételeket és számos család megélhetési gondjain is könnyítene. Járulékos előnyként a "szállítási útvonalat" rögtön kijelölhetnénk egy főút vagy autópálya mellett, és akkor az adott útszakaszon rögtön lenne egy ingyenes útinform szolgáltatás is. És mivel a politika csak azokra megoldásokra nyitott, amelyekből sápot szedhet ezúton megosztjuk a nagy titkot: mivel a földgáz értékes termék, miniszterek volt biztonsági és őrző-védő cégeinek is lehet megbízást adni a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő projekt felügyeletére.

Mivel mi már leírtuk a zacskós gáz kapcsán a magyar gazdaságot talpra állító ötleteinket, most az olvasók jönnek. Felvetéseket a kommentek között várunk!

Forrás: Az Áram Ára

TOP 5