Szép új jövőt jósol nekünk ez a két videó. Én azonban, ha lehet, bármilyen furcsán hangzik is, ebből nem kérek. Vagy nem ennyit. Hol van pl. a madárcsicsergés, a zöld mezők, az aranykalászos termőföldek látványa? És hol vannak a friss illatok, amik mindezzel együtt járnak?

 

Ezt valahogy kihagyta a film készítője, mint ahogy azt is, hogy napjainkat nemcsak az általunk emelt környezetben kellene leélni. Nem fog ez hiányozni?

A másik kérdés szintén sarkalatos. Mennyi energia kell mindezen kütyük üzemeltetéséhez? És miből fogjuk ezt fedezni? Csak azért nem szólt erről a film, mert kifejezetten csak a technológiára koncentrált? Meglehet. Én azonban nagyon kíváncsi lennék, fedezhető-e mindez és megéri-e ennyi energiát egyre több, és több kütyü üzemeltetéséhez felhasználni? Dél-Koreai tervezők szerint ez megoldható kizárólag zöldenergiák felhasználásával is, de kérdés, valóban szükség van-e erre. (Saemangeum lesz az első valóban fenntartható város modellje? - http://www.utajovobe.eu/hirek/288-saemangeum-lesz-az-elso-valoban-fenntarthato-varos-modellje)

Ma még nem nagyon lehet hallani arról, hogy ha az űrt meghódítjuk, akkor milyen környezetben fogunk ott élni, az azonban biztos, hogy ha nem lesz a mai Föld mása, akkor semmi mások nem leszünk, mint a föl helyett dobozlakók. Ez pedig igen sivár életnek bizonyul, nemdebár? Hasonló probléma már ma is érzékelhető az építészetben, erről szólt korábbi cikkünk. http://www.utajovobe.eu/hirek/sokfeleseg/330-beteg-epulet-szindroma

Sokkal inkább arra voksolunk, hogy abszolút természetes környezetben éljünk, és így építsük leendő városainkat is. Ahogy tették ezt pl. az amerikaiak, akik megőrizték szuverenitásukat Serenbe városának kialakításával. A város belenőtt az erdőbe, ez a pontos kifejezés, meghatározás. (oktatási segédlet, A környezettudatos városátalakítás - Új épületek, új technológiák a gyakorlatban, 6. oldal / 11 - http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/a-varos?showall=&;start=5) Ilyen városban szívesebben élnék, lehetőleg minél kevesebb kütyüvel.

Szerencsére én még olyan környéken lakom, ahol minden hajnalban ezekre a hangokra ébredhetek.

" frameborder="0" width="560" height="315">

Remélhetőleg, ez így is marad, így még gyermekeinknek sem kell úgy sétálni az „erdőben”, mint ahogy teszik ezt a második film „főhősei”. Nagyon kiábrándító lenne, ha így kellene lennie.

Béer

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu