Skip to main content

A mifelénk inkább csak az ipari fénymásolókról ismert Kyocera elég motivációt érzett magában ahhoz, hogy a 2011-es természeti és nukleáris katasztrófa után átgondolja, hogyan termelhetne veszélytelenül saját maga is villamosenergiát.

A fukusimai trauma hosszú időre meghatározza még a japánok gondolkodását. Ez alól a cégek sem kivételek. Legutóbb egy offshore, úszó szélerőmű prototípusával volt tele a szaksajtó, most egy gigantikus méretű naperőművel jelentkezett a Kyocera.

A Kyocera csupán egyike Japán nagy elektronikai gyártóinak, ám egyvalamiben – egy ideig biztosan – egyedülálló lesz. A vállalkozás nemrég ugyanis leleplezett egy 70 megawattos naperőmű projektet. A Kagoshima prefektúrában épített napfarm jelenleg Japán legnagyobb létesítménye. A kivitelezés ráadásul extragyorsra sikerült: a 2012 júliusában kezdődött építkezés 2013. november elsejével, a működés megkezdésével zárult.

Mint a designroom megírta: az 1,27 millió négyzetméteres (ez nagyjából 26 baseballpálya méretű) területre telepített 290 ezer panel igazi turisztikai látványosság is. Az ország déli részén, egy tengeröbölben, a nagy Sakurajima vulkán tövében épült új erőműben természetesen központi téma a zöldenergia-termelés és a környezetvédelem.

(Videó a gigaerőműről itt tekinthető meg: http://hvg.hu/gazdasag/20131125_Obolben_lebeg_az_uj_japan_gigaeromu#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_11_25&type-id=HvgDaily&user-id=32BF180F&utm_content=normal)

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20131125_Obolben_lebeg_az_uj_japan_gigaeromu#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_11_25&type-id=HvgDaily&user-id=32BF180F&utm_content=normal 

Kép: Erőmű kilátással - káros anyag kibocsátás nélkül, Fotó: SMA

TOP 5