Skip to main content

 

Hogyan kell kemencét tervezni és építeni? Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk. Aki belevágna, annak jó tanácsokkal szolgál Gyuris Attila, a Kemence és fatüzelés ízvilága FB csoport adminisztrátora. Őt kérdezzük.

Hogyan kezdjek hozzá a kemence tervezéséhez, kitől szerezzek be megfelelő információkat?

Annak, aki kemencét szeretne építeni, alaposan körbe kell járnia ezt a kérdést. Először is el kell döntenie, hogy kinti, benti, sütő vagy fűtő kemencét szeretne-e. Esetleg ezek valamilyen ötvözetét? Ezután a következő kérdésre kell válaszolnia. Miből, milyen anyagok felhasználásával szeretné megépíteni az eszközt. Itt tudni kell, hogy van bőven anyagválaszték, a legegyszerűbbtől a legszebb designig.

hirdetés

Mire gondoljunk konkrétan?

Például az ajtókra. Van sima vaslemez ajtó, öntöttvas, üvegbetétes, stb. Ezeknek nagyon eltérő az árkategóriája. További kérdés, hogy mivel szeretne fűteni az ember a kemencében. Mezőgazdasági melléktermékkel (venyige, kukoricaszár, gallyak, bálázott növényszár), esetleg tűzifával? Ezt azért kell jól átgondolni, mert gazdaságossági szempontokat is ajánlatos figyelembe venni, ha tervezünk.  Egy öblös nagy tűzterű kemence kiválóan alkalmas a nagy térfogatú tüzelőanyag eltüzelésére. Fával viszont gazdaságtalan. 

Mire kell még nagyon odafigyelni?

A kemencetest megépítése is fontos kérdés, vagyis hogy miből legyen építve. Vályog, cserép, vagy tégla jöhet szóba. Egy füstjáratos fűtő kemence tűztere például készülhet akár samottból is a tartósság érdekében. Itt ugyanis magasabb hőfokot lehet elérni a tűztérben a kialakítástól függően. Egy búbos kemencébe, amiben ételeket is készítünk, nem szükséges samott tégla. Érdekességként megjegyzem, hogy a tapasztalatok, hogy tervezzünk és építsünk kemencét, igen sokrétűek. Ez adódik abból is, hogy nincs két egyforma kemence. Az interneten rengeteg információ van. Ezeket összevetve és a kérdésekre összegezve a válaszokat, lehet lassan kialakítani az elképzelést. Érdekességként megjegyzem, vannak kérdések, melyekre még a szakemberek is eltérő választ adnak.

Mik a legfontosabb szempontok?

A kérdésre úgy is válaszolhatnánk, mi legyen a funkció, mire helyezzük a hangsúlyt. A tapasztalatok tükrében azt tudom mondani, hogy az emberek általában használható vagy „szép” kemencét szeretnének. Az utóbbit választóknak el szoktam mondani, hogy lehet egyben is a kettő. Ha még a gazdaságosság is hozzá kapcsolódik, akkor már jó is az eszköz. Egy hagyományos búbos kemence például több tüzelő anyagot kíván, mint egy tűzteres, mely füstjárattal rendelkezik. Lehet egy kemence vízteres is, ami növeli a komfort érzetet fűtés szempontjából, ezt is nagyon szeretik az emberek.  Ezek alapján mindenki eldöntheti, milyen kemencét szeretne, melyik az, ami illik a házba, és mi lenne ehhez képest az egyéni elképzelése.

Milyen kemence mely házba javasolt, melyek a legjobban bevált kemencék?

Aki kemencére gondol, annak általában az első kép egy nagy fehér búbos kemence. Nos, ez egy igazi parasztház kelléke. Ezek a házak többnyire vályogtéglából, vagy vert vályogból készültek. Ide igazán ez illik. Egy olyan helyen, ahol a házak építéséhez használtak köveket is, ott egy kőburkolattal ellátott kemence mutat jól. Ez vonatkozik például a mediterrán stílusú házakra, ezekben az épületekben a tégla vagy a téglaszelettel burkolt kemence felel meg leginkább, egyéb cserép és terrakotta színekkel kombinálva.

Mire figyeljünk oda, ha csak fűtésre használnánk a kemencét?

Az olyan kemence, amely csak fűt, azt a legjobb a központi helyre építeni. Úgy, hogy a lehető legtöbb helyről rá lehessen látni. Központi szerepet azért kap, mert a hősugárzás nyilvánvalóan így jut el a legtöbb helyre. Egy tagolt, sok helységből álló házban ez nem alkalmazható. Itt vízteres kemencével szokták megoldani a melegítést, ugyanakkor megmarad a kemencés hangulat is. Ennek a típusnak természetesen a bekerülési költségei is magasabbak. A legjobban bevált kemence, ami sok házban látható, az inkább csak kemenceforma. Általában egy belső kialakított tűztér és füstjárat van bennük, mely kívülről kap egy kemenceformát. Az az előnyük, hogy aránylag eléggé gazdaságosak.

Milyen kemence ajánlott kintre és milyen bentre?

Bentre búbos, kintre donga kemence. Természetesen lehet kintre is építeni búbost, mindenki eldöntheti, mit is szeretne. Itt az a kérdés inkább, hogy mire szeretnénk használni az eszközt. Például pizza vagy kenyérsütésre, avagy általánosságban szeretnénk-e sütni-főzni. Megint más kategória az, ha nagyobb főt számláló társaságnak készítünk ételt, pl. malacot sütünk. Meg kell tehát határozni, hogy hány főt szolgáljon ki a kemence. Vagyis egy szűk családi ebéd elkészítéséhez ne kelljen felfűteni rendszeresen egy 1.5 nm belsejű kemencét. Viszont ha sokan összejönnek, akkor kényelmesen lehessen használni. Lehetnek itt is gazdaságossági szempontok. Ritkább használatnál nem okoz gondot, ha néhány hasáb fával többet használunk el.  Ami meghatározó, az az, hogy a kemencének legyen hőtároló kapacitása. A sütőkemence falvastagsága legalább 20-25 cm legyen, de lehet vékonyabb is. Erre általában tesznek szigetelést, így csökkenti a kifelé haladó hősugárzást. Kintre lehet használni még ún. mobil kemencét is. Bár ennek is szokott állandó helye lenni, hisz nem mindennap pakol odébb az ember egy 2-300 kg-os eszközt.  Ennek is két alapváltozata van. Van, amelyik úgy működik, mint a nagy testvére. A kihúzott parázs helyén a tűztérben lehet készíteni az ételt, így ezekben csak rövidebb ideig lehet sütni, azaz csak kisebb mennyiségű étel elkészítését bírja el. Adott esetben újabb felfűtést is igényelhet. A másiknál külön van a tűztér és inkább a szigeteléssel van körbe burkolva. A folyamatos tűzzel és a tűzifa mennyiségével szabályozható a kívánt hőmérséklet állandósága.

Folyt. köv.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép 1: Nagyméretű csikótűzhely

Kép 2: Légfűtéses betéti kemence 

Kép 3: Kemencepadka

TOP 5