Skip to main content

 

A szőrös felhőkarcoló a svédek legújabb törekvése a szélenergia városi hasznosítására: az épületről lógó szalagok a szél kinetikus energiáját használnák áramfejlesztésre. A technológiát kiötlő cég már ki is szemelt egy stockhomi épületet a megvalósításra.

A Belatchew Lab Architecture ötlete áttörést jelenthet a városi szélenergia hasznosítás megvalósításában, ugyanis a cég olyan felhőkarcoló tervével állt elő, amelynek vasszerkezetét kívülről teljes egészében szalagok borítják. Ezeket a szél folyamatosan mozgásban tartja, az épület „szőrei” így veszik át, és továbbítják a légmozgások által gerjesztett energiát – olvasható a Chikansplaneten.

hirdetés

A megoldás választ adhat a városi szélenergia-hasznosítást eddig visszafogó három fő problémára. Megoldódna a szélturbinák telepítését akadályozó helyhiány problémája, és a hatalmas lapátokkal együtt elpárolognának a működésükkel járó biztonsági kockázatok is. Ráadásul a szőrös felhőkarcoló jóval halkabban működik a propellereknél, mindössze egy susogásszerű hang kísérné a folyamatot.

A cég a stockholmi Södermalmon felállított építményt szemelte ki céljai megvalósítására. A projekt sikere esetén a megoldás kiterjeszthető lenne akár a nagyobb luxusszállodákra és üzletközpontokra is, amelyek energiaszükségletét – pár száz szalag felszerelésével – legalább részben szélenergiából fedezhetnék.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5