Skip to main content

2030-ra ötmilliárdan élünk majd városokban, és élhető környezetre vágyunk majd, nem csak fuldokolni akarunk egy óriási parkoló közepén. A betondzsungel kizöldítésére ontják az ötleteket a tervezők, ráadásul némelyik meg is valósítható.

A világ legmagasabb faépülete

Olcsóbb, egyszerűbb és sokkal jobban megfelel a fenntarthatóság követelményeinek, mint egy vasbeton épület – hangoztatták a skandináv építészekből álló Møller-Johansson-Tyréns csoport képviselői, amikor bemutatták a Stockholmban épülő 34 emeletes fatoronyház terveit. „Eddig azért nem készült ilyen épület, mert a beton- és vaslobbi érdekei mást diktáltak. De napjainkban az építőipar  is egyre nagyobb felelősséget vállal a környezetért” - mondta az egyik tervező, Ola Jonsson a Dezeen designportálnak.

Az ágazat felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának 30-40 százalékáért, ehhez képest a fafeldolgozás lényegesen alacsonyabb légszennyezéssel jár. A fa ráadásul könnyebb, ezért a szállítása és szerelése is kevesebbe kerül. Megfelelő eljárásokkal jobban ellenáll a tűznek, mint a vasbeton épület, és a ragasztott-szegelt faszerkezet éppoly szilárd, mint a vasbeton.

A tervezett toronyház teljes szerkezete fából lenne, a külső falak pedig üvegből. 

A jelenlegi fázisban még betonból készülne a központi merevítőpillér, de a tervezők szerint ezt is fára lehet cserélni. Az épületet hőszivattyúval fűtenék, a szellőzésről a megfelelően kialakított légcsatornák gondoskodnának, míg az épület hűtését részben tetőparkkal oldanák meg.

Hiába felhőkarcoló, minden lakáshoz jár kert is

Hong Kong legszebb lakóépülete lehet a The Canopy, amelyben minden lakóegység kétszintes, és a közel 50 négyzetméteres teraszokat kertekké alakítják. Az épület „újfajta elképzelés Hong Kong jövőjéről. Zöldebb, nyitottabb a külvilág felé, tiszteli a természetet” - jellemezte a tervező Boutique Design építésziroda. A faburkolatú lakóegységek szabványos kialakításúak és méretűek. Ezzel csökkenthető az építési költség, de nem lehet menőzni a szomszéd előtt a plusz négyzetméterekkel.

Helyben termelt élelmiszer a függőleges farmról

A mai metropolisok hamarosan háromszorosukra puffadnak, fogynak a termőterületek, az élelmiszert egyre nagyobb távolságra kell szállítani: ez ösztönzi a vertikális farmok tervezőit.

A többemeletes üvegházak segítségével a városközpontokban is lehet friss zöldséget és gyümölcsöt termeszteni. A vertikális farmokban ráadásul ellenőrzött feltételek mellett, környezetszennyezéstől mentesen végezhető az ökológiai gazdálkodás, ennek eredményeként organikus termény állítható elő.

A rengeteg terv közül talán a Dubajba tervezett Oasis Tower a legjobb, amelyet negyvenezer ember ellátására terveztek. A hármas spirált a hőszigetelésről gondoskodó felfújható műanyag ETFE-párnákkal borítanák. A szükséges áramot három forrásból kapná az épület. A napsugárzást napelemes festék hasznosítja, a szelet a beépített, függőleges tengelyű szélturbina. A növényi maradványok komposztálásával metánt fejlesztenek, amely egy mini hőerőműben égne el.

Híd, múzeum és sétatér egyben

919 méter hosszan fog átívelni a szöuli Han folyón a tervezett Paik Nam June médiahíd. A létesítményt a dél-koreai parlamentet kötné össze a kulturális központtá alakítandó Dang-li erőművel. A PlanningKorea építésziroda szándéka szerint a médiahíd a város meghosszabbítása lenne a víz fölött:

A csak gyalogosan, kerékpárral és vízitaxival megközelíthető építményben múzeum, könyvtár és számítástechnikai központ kapna helyet a szokásos létesítmények (kávézók, éttermek) mellett. Az energiaellátást napelemekkel oldanák meg, a növényzet és a látogatók igényét fedező vízmennyiséget pedig csapadék és a folyó biztosítja. Hogy miért nevezik médiahídnak? Részben azért, mert az épület burkolata óriás kivetítőként működik majd.

(Rövid videó, mely bemutatja a projektet, itt látható: http://www.origo.hu/idojaras/20130621-a-vilag-legmagasabb-faepulete-lebego-farm-zold-varos-oko-futurista-epiteszet.html - szerk.)

Kapcsolódó anyagaink: 

Óriás vertikális farm San Diego belvárosában - Működni fog? - http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/2133-orias-vertikalis-farm-san-diego-belvarosaban-fog-mukodni

Függőleges kert: a világnagy zöldségtorony jól jövedelmez - http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/2525-fuggoleges-kert-a-vilagnagy-zoldsegtorony-jol-jovedelmez

Vertikális Farm Svédországban – A jövő fenntartható mezőgazdasága toronyépületekben - http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/326-vertikalis-farm-svedorszagban-a-jovo-fenntarthato-mezogazdasaga-toronyepuletekben

Csak az ég felé lehet kiterjeszteni a mezőgazdaságot? Mi az a vertikális farm? (Videó) - http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/386-csak-az-eg-fele-lehet-kiterjeszteni-a-mezogazdasagot-mi-az-a-vertikalis-farm-video

Forrás: http://www.origo.hu/idojaras/20130621-a-vilag-legmagasabb-faepulete-lebego-farm-zold-varos-oko-futurista-epiteszet.html

Kép: A fából épült toronyházzal egy Stockholm belvárosát célzó pályázaton indult az építészcsoport, és bekerült a három legjobb közé. A nyertes épület 2023-ra készülne el - Forrás: Moller-Johansson-Tyréns

TOP 5