Skip to main content

Egy csehországi szigetelőanyag-gyár mutat példát a környezetvédelemre.

A magyar családi házak energiapazarlóak, ennek oka a legtöbb esetben a rossz szigetelés. Ráadásul a felújítások során sokszor a legrosszabb minőségű, legvékonyabb szigetelőanyagot használják – főként anyagi okok miatt –, a fűtésszámlán viszont elfolyik az a pénz, amit a befektetésen megspórolnak.

A Knauf Insulation felmérése szerint a falakon 20–35, a tetőn 15–25, a kéményen 10–20, a nyílászárókon 10–25, a födémen és a padlón át pedig 10–15% hő távozik.

Korszerűsítés

13 %-a tekinthető korszerűnek a 4,2 millió lakóingatlannak Magyarországon. Egy energetikailag megfelelő ingatlannal az energiafelhasználásunk 50-60%-kal csökkenthető lenne.

A cég csehországi, krupkai gyárában egy olyan technológiával készítenek forradalmian új szigetelőanyagot, amely egyszerre jó minőségű és könyezetbarát. Az ECOSE® természetes és szerves kötőanyag-technológia, amely nem tartalmaz fenolt, formaldehidet, akrilt, és 100%-ban újrahasznosítható, tehát a környezeti fenntarthatóságot is biztosítja.
– Nagy előnye az üveggyapotnak – mondta el a Metropolnak Jan Brazda, a gyár vezérigazgatója –, hogy akár 80%-ban újrafelhasznált, megújuló alapanyagokból (például a cseheknél nagy mennyiségben rendelkezésre álló sörösüvegből) készülhet. A kötőanyaggyártáshoz 70%-kal kevesebb energia szükséges, és jelentősen csökken a szén-dioxid-kibocsátás is. Az üzem a föld felé nem bocsát ki káros anyagot. A cég főleg cseh beszállítóktól rendel alapanyagot, és 129 embernek ad munkát a régióban.

Zöld elkötelezettség

• A fenntartható fejlődés és a környezetvédelem elkötelezett híve a Knauf Insulation. A cég például csomagolási technikájával csökkenti a szállításkor elfogyasztott üzemanyag mennyiségét.
• A gyártósorokon a legjobb minőségű kőzetgyapotot állítják elő a lehető legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási szint mellett.

Forrás: http://www.metropol.hu/mellekletek/metropolzold/cikk/884302

TOP 5