Skip to main content

 

A vád szerint kenőpénzt fogadott el az orosz gazdasági miniszter azért, hogy tárcája jóváhagyja egy állami olajcég tulajdonszerzését egy másik állami olajcégben. Nem világos, hogy a miniszter letartóztatása befolyásolja-e az üzletet, ami miatt régóta küzdenek moszkvai politikai és gazdasági érdekkörök.

Őrizetbe vették Alekszej Uljukajev orosz gazdasági minisztert kenőpénz elfogadásának gyanújával, közölte a legfontosabb orosz korrupció elleni hivatal, a Nyomozó Bizottság (SK). Szvetlána Petrenko, az SK szóvivője azt mondta, Uljukajev fenyegetésekkel kenőpénzt zsarolt ki a Rosznyefty olajtársaság képviselőitől. Az SK megfigyelte, amikor Uljukajev átvette a kétmillió dolláros kenőpénzt, a szóvivő szerint hamarosan vádat emelnek ellene.

hirdetés

A szovjet idők óta nem volt ilyen

Ha elítélik, a gazdasági miniszter maximum tizenöt, minimum nyolc év börtönt kaphat. A modern Oroszország történetében még soha nem tartóztattak le olyan magas beosztású tisztviselőt, mint Uljukajev, ilyesmire legutóbb az 1991-es puccskísérlet után került sor, az akkori Szovjetunióban, emlékeztet a BBC.

A miniszter letartóztatását kiemelten kezelték az orosz állami tévéadók „Harc a korrupció ellen” szalagcímmel.

Uljukajev 2013 óta gazdasági miniszter, előtte az orosz jegybank igazgatóhelyettese volt egy évtizedig.

Putyin tudott róla

Vlagyimir Putyin elnök az Uljukajev ellen indított nyomozás kezdete óta tudott az ügyről, legalábbis ezt mondta Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Az SK szerint

Uljukajev lefülelését több hónapos nyomozás előzte meg, a minisztert megfigyelték, a telefonját lehallgatták.

A Basnyefty részvényei miatt

A Rosznyefty megvásárolta a Basnyefty olajtársaság részvényeinek 50,08 százalékát, az üzletet 2016 októberében véglegesítették, ekkor engedélyezte Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes. Az adásvételhez azonban a gazdasági minisztérium jóváhagyása is kellett (mindkét cég többségi tulajdonosa az orosz állam), a gyanú szerint Uljukajev ezért a jóváhagyásért követelt pénzt.

Uljukajev letartóztatása után a Rosznyefty azt közölte, a miniszter letartóztatása nem sodorta veszélybe a Basnyefty felvásárlását. Peszkov ugyanakkor azt mondta, nem tudja, befolyásolja-e az ügy a felvásárlást.

Privatizált, majd visszaállamosított cég

A Rosznyefty–Basnyefty-üzlet fogantatása óta vitatott, a gazdasági miniszter letartóztatása tovább bonyolítja a képet. A Basnyefty állami cég volt, a 2000-es évek elején privatizálták. Az állam 2014-ben vásárolta vissza, miután tulajdonosát, Vlagyimir Jevtusenko oligarchát őrizetbe vették.

A Financial Times szerint a Rosznyefty vezérigazgatója, Igor Szecsin már évekkel korábban szemet vetett a Basnyeftre, de Szecsin tagadta, hogy köze lenne Jevtusenko letartóztatásához.

Kell a pénz a költségvetésbe

Az orosz kormány 2016 elején jelentette be, hogy tervezi több állami vállalat (köztük a Rosznyefty és a Basnyefty) részleges privatizációját. Az orosz költségvetés bevételeinek nagy része az energiahordozók exportjából származik, a kőolaj árának zuhanása hatalmas lyukat ütött a 2015-ös, 2016-os, és várhatóan a 2017-es költségvetésen.

Az előrejelzések szerint az orosz költségvetés vésztartaléka valamikor 2017-ben el fog fogyni.

Kitört a harc a Basnyefty miatt

Az orosz kormányban és annak közelében sokan ellenezték, hogy a Rosznyefty vásárolja be magát a Basnyeftybe. A privatizáció lényege ugyebár az lenne, hogy az állam pénzhez jusson, viszont ha az egyik állami cég fizet egy másik állami cég részvényeiért, akkor gyakorlatilag az állam csak egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt. Uljukajev októberben azt mondta, a Basnyefty-részvényekért kapott pénz az utolsó rubelig a költségvetésbe folyik majd be. Más szóval

az üzlettel Moszkva a Rosznyeftyből a költségvetésbe csatornázna pénzt,

ilyen értelemben a büdzsé nyerne az üzleten.

Maga Vlagyimir Putyin elnök azt nyilatkozta, „valószínűleg nem a legjobb lehetőség” valósul meg, ha a Rosznyefty veszi meg a Basnyefty-részvényeket. Putyin megjegyzése azért volt furcsa, mert Igor Szecsin Rosztyefty-vezér az elnök egyik legközelebbi tanácsadója, állítólag keményen lobbizott Putyinnál azért, hogy a Rosznyefty bevásárolhasson a Basnyeftybe.

A Telegraph szerint az adásvételt főleg a kormány gazdasági liberális tagjai ellenezték, akik közül többen szoros kapcsolatban vannak Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel.

A Rosznyeftyé lenne a kitermelés fele

A moszkvai politikai és gazdasági eliten belüli harcok után végül mégis a Rosznyeftyé lettek a Basnyefty részvényei (és velük a vállalat fölötti irányítás), 330 milliárd rubelért (ez 5,3 milliárd dollár, 1452 milliárd forint) cserébe.

Ha az üzlet lezárul, a Basnyefttyel felhízlalt Rosznyefty irányítása még jobban megszilárdul az orosz kőolajszektor fölött. A két cég együtt már a teljes olajkitermelés 42 százalékát ellenőrizné, a finomítói kapacitás 37 százalékát és az oroszországi benzinkutak negyedét.

A Kreml-szóvivő nyilatkozata alapján azonban a Rosznyefty optimista közleménye után sem tűnik biztosnak, hogy Uljukajev letartóztatása nem fogja érinteni a Basnyefty felvásárlását.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: Putyin tudott az Uljukajev utáni nyomozásról, Forrás: AFP/Sputnik/Michael Klimentyev

TOP 5