Skip to main content

 

A fűtésszezon közeledtével kitüntetett figyelmet kap az energiahatékonyság és – takarékosság kérdése.

A falak külső hőszigetelése elengedhetetlen feltétele az energiaszámlák csökkentésének – hívta fel a figyelmet a világ egyik legnagyobb kőzetgyapot gyártó vállalata, a Rockwool. Ám a megfelelő homlokzati szigetelésnek nem csak energia hatékonynak, de tűzbiztosnak is kell lennie.

hirdetés

A szakemberek szerint a homlokzati hőszigetelés tervezésekor az egyik legfontosabb tényező, hogy olyan anyag kerüljön beépítésre, ami az esetleges tűzesetek kialakulásakor gátolja a tűz gyors terjedését. Ma már a kőzetgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszerek összes komponense tűzálló, tehát megakadályozzák az esetleges homlokzati tüzek terjedését.

Arról, milyen más megoldások, módszerek és praktikák révén lehet még a fűtéssel takarékoskodni, ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Nem érdemes ezen spórolni

A nyáron történt, tragikus londoni tűzesetnél szerepet játszott az, hogy nem megfelelően megválasztott, tűzveszélyes kompozit paneleket építettek be hőszigetelésre, ami elősegítette a tűz terjedését. Ezzel szemben, a vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásához ajánlott kőzetgyapot termékeknek nincs értelmezhető hőmozgásuk, még igen sötét homlokzatszínezés mellett sem kell ettől tartani.

Az alapfelületeket illetően széleskörűen alkalmazhatóak, hiszen betonon, pórusbetonon, szárazépítő lemezeken és égetett kerámia falazóelemeken is egyaránt hasznosíthatóak. Egyes kétrétegű típusaik pedig magasabb terhelhetőséget biztosítanak, amely a homlokzatot ellenállóbbá teszi a mechanikai hatásokkal szemben.

Egyes épületeknél nincs is más opció

Irodaházak, középületek esetében gyakran alkalmazott homlokzatépítési forma a szerelt homlokzatburkolati rendszerek. Ezek jellemzően hátul szellőztetett, légréteges szerkezetek. A többféle anyagú burkolat mögött egy alul-felül nyitott légréteg található. Ebben

a levegő, az úgynevezett kürtőhatás következtében általában felfelé áramlik.

A kürtőhatást tekintve azt is figyelembe kell venni, hogy a hátul szellőztetett légréteges homlokzatok kialakításánál a kürtőhatás következtében az átszellőztetett légrésben felfelé áramló levegő egy esetleges épülettűz esetén komoly szerepet játszhat. A légréteg mögött van a teherhordó szerkezetre szerelt hőszigetelés.

Az átszellőztetett homlokzat szigeteléséhez tűzvédelmi okokból kizárólag nem éghető, A1 tűzvédelmi osztályú termékek használhatóakmivel a légrés kéménykürtőként viselkedik, így könnyen éghető homlokzatszigetelő anyagok használatakor a tűz nagyon könnyen terjed. Magyarországon ezen kívül a homlokzatburkolati rendszereket is minősíteni kell, hogy megfelelnek e a homlokzati tűzterjedés követelménynek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: A kőzetgyapotot számos hőszigetelési feladatnál lehet eredményesen alkalmazni, Forrás: Thinkstock

TOP 5