Skip to main content

 

Mégsem épül meg Oklahomában az a szélerőmű, mely az Egyesült Államok legnagyobbika lett volna, írja az InsideClimateNews hírportál.

Wind Cather névre keresztelt óriás-beruházás Oklahomában épült volna, ám az American Electric Power bejelentette, egyelőre leállítják a fejlesztést.

hirdetés

Gigászira tervezték

Ahogy az Origo megírta, a teljes beruházás 4,5 milliárd dollárba (bőven 1000 milliárd forintot meghaladó összegbe) került volna, és mintegy 1 millió háztartás számára biztosította volna a tiszta villamos energiát.

A beruházást összefogó vállalat azonban lemondani kényszerült a projektet, mivel Texas állam közüzemi szolgáltatója bejelentette, nem tartanak igényt a Szélfogóra keresztelt szélerőműre.

Több mindenen múlott

Kiderült, több körülmény is közrejátszott abban, hogy a beruházók végül feladták a gigászi tervet.

Oklahoma mellett Texas, Arkansas és Louisiana államban is komoly, összetett engedélyezési eljáráson kell, hogy átmenjen egy ilyen beruházás. A beruházásnak Oklahoma állama adott volna helyet, ám a megtermelt villamos energia a másik három államban is hasznosult volna.

A bürokratikus eljárások elindítása után számos, korábban nem ismert probléma nehezítette meg a további lépéseket, ráadásul épp Oklahomából nem érkezett meg a jóváhagyás a várt határidőre arra, hogy befogadják a projektet.

Ráadásul valószínűleg Texas állam döntéshozóinak volt nagy szerepük abban, hogy leállították a projekt előkészítését.

Bár Texas az USA legnagyobb szélenergia-hasznosítója, az állam még mindig nagymértékben támaszkodik a fosszilis hordozókra. Igen erős az ottani olaj- és gázipari szereplők érdekérvényesítő-képessége is, ráadásul a döntésnél az ő malmukra hajtotta a vizet, hogyaz elmúlt években lezajló amerikai palagáz-forradalom jelentősen csökkenti annak árát is.

A texasi döntéshozók pedig azt mondták, nincsenek meggyőződve arról, hogy a projekt valóban biztosítja a kívánt megtérülési, majd gazdaságossági mutatókat. Különösen azért nem, mert az energetikai szektorban érvényes, a fosszilis hordozóknál alkalmazott adókulcsoknak további csökkentése, hosszabb távon nem igazolta vissza ama számításokat, miszerint a Wind Catcher termelte energia valóban olcsóbb lenne, mint a hagyományos megoldásokkal előállított.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a szélenergiába való befektetési kedv csökkenne. Az év első felében 17,5 milliárd dollárnyi pénzt költöttek a befektetők ilyen projektekre.

Ez a Bloomberg adatai szerint, 121 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Többen abban bíznak – például az érintett régiók gazdaságfejlesztési irodáinál –, hogy az oklahomai projekt, ha más változatban is, de megvalósulhat a jövőben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5