Skip to main content
hidrogén földgáz energia

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelés alapvető fontosságú lenne a klímavédelmi harcban, de 2050-re a globális végső energiamixnek csak 5 százalékát fogja kitenni, ami nem éri el az éghajlati célok eléréséhez szükséges mértéket – közölte hétfőn a DNV globális energetikai tanácsadó cég. 

A HIDROGÉN RÉSZESEDÉSE AZ ENERGIAMIXBEN

Ahhoz, hogy teljesüljön a globális felmelegedés 2050-re 1,5 fokra való korlátozásáról szóló párizsi klímamegállapodás, a hidrogénnek a számításai szerint 13 százalékot kellene elérnie – mondta a norvégiai székhelyű kockázatkezelési elemzőcég, a DNV. Viszont a becsléseik szerint alig 5 százalék lesz csak a világ energiamixeiben a zöldhidrogén aránya.

hirdetés

Bár ez több mint 200 millió tonna hidrogént jelent, amelynek 60 százaléka tiszta hidrogén lenne, vagyis olyan forrásból származna, amelynél megújuló energiával állítottak elő hidrogént, ez kevés lehet a klímavédelmi harchoz. 

A hidrogén nagyobb mértékű elterjedéséhez a nettó nullás célok eléréséhez intenzívebb politikai támogatásra lenne szükség, ami nemcsak befektetéseket jelentene, hanem keresletoldali ösztönzőket és korlátozásokat is. Utóbbira a DNV szerint jó megoldást jelentenének a drágább szén-dioxid-kvóták – írja összefoglalójában a Reuters.

A DNV ELŐREJELZÉSE SZERINT EURÓPA ENERGIAÁTÁLLÁSRA VALÓ ÖSSZPONTOSÍTÁSA 2050-RE 11 SZÁZALÉKRA NÖVELNÉ A HIDROGÉN RÉSZESEDÉSÉT AZ ENERGIAMIXBEN.

A hidrogén csak vegyületként található meg, és hasznosításához nagy mennyiségű energiára van szükség, ami drágává és gazdaságtalanná teszi a közvetlen villamosenergia-felhasználáshoz képest. A fosszilis tüzelőanyagok villamos energiával való helyettesítése azonban nehéz az olyan ágazatok számára, mint a légi közlekedés, a hajózás és a nagy hőigényű ipari termelés. A megújuló energiával vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátással előállított zöldhidrogén segíthet nekik csökkenteni szénlábnyomukat, miközben viszonylag jó alternatívát találnának a földgázra.

Noha viszonylag kevés hidrogént vár a tanácsadó cég előrejelzése 2050-re az energiamixbe, de így is jó befektetés lehet: a kifejezetten megújuló energiaforrásokon alapuló elektrolízis átlagos költsége a jelenlegi kilogrammonkénti 5 dollárról 2 dollárra csökkenhet a következő években. 

Eközben a DNV előrejelzése szerint a hidrogén régiók közötti szállításához szükséges infrastruktúra túlnyomó többségét újrahasznosított földgázvezetékek fogják biztosítani. Vagyis valóban a legjobb alternatívának tűnik a gáz kiváltására, mégsem kell egyelőre senkinek.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Alexandra_Koch képe a Pixabay -en.

TOP 5