Skip to main content
leier típusház gyors építkezés

A modern típusház nem a ’80-as évek panelje

Jóllehet 15 éve még sokan visszarettentek volna a ’80-as évek házgyári építkezéseihez, ma már talán látványában sem hasonlító panelekből történő építkezéstől. Mára azonban sem a szakemberek, sem az építtetők nem azonosítják a modern előregyártott betontechnológiával épülő családi házakat az elavult technológiával készült épületekhez – ez derült ki az építészek és építkezők körében a közelmúltban lezajlott felmérésekből. Sőt, a megkérdezettek sok szempontból inkább már előnyösnek gondolják ezt az építési módot.

Az elmúlt években teret nyertek a gyors építkezést lehetővé tevő, és a költségvetés legalább egy részének kézben tartását támogató építési módok. Mondhatjuk, hogy ez pozitív hozadéka a munkaerőhiány, az építőanyagok- és munkadíjak kalkulációját nehezítő bizonytalanságok okozta helyzetnek. Ilyen építési mód az előregyártott vasbeton szerkezetekből készülő típusház építés, amelynek gyorsasága csupán egyik előnye.

Típusházak igényre szabva?

A felmérésből az is kiderült, hogy az előregyártott betontermékek és a munkaerőhiány összefüggései kapcsán a potenciális építkezők egyértelműen a pozitív kijelentésekkel azonosultak inkább: a gyors kivitelezés és a szakszerű építkezés lehetősége kerültek a rangsor elejére. A technológiának ezek az előnyei akár pénzben is kifejezhető hasznot jelenthet a családi házat tervezőknek. A gyári körülmények közötti előkészítés miatt az építkezés nincs kitéve a kivitelezésekre jellemző csúszásoknak. De éppen az előre legyártott elemeknek köszönhetően az épület egyik legfontosabb részén, a legfőbb szerkezetek, falak, födémek esetén, a kivitelező által kitalált, esetleg a nem szakszerű megoldások ad hoc alkalmazásának lehetősége is szinte kizárhatóvá válik.

aleier Rábca ház

A felmérést kitöltő magánemberek közül mindössze 11 – 11 %-nyian azonosultak leginkább azzal a kijelentéssel, hogy ez a technológia biztos drágább, vagy hogy hozzá nem értőként nem használható. Az előregyártott betonelemekkel történő építéshez valóban szükséges a szaktudás. Ezt azonban a gyártónál az erre vállalkozó kivitelező csapatok egynapos képzésen elsajátíthatják, ami után egy átlagos családi ház szakszerű szerkezetkész megépítése mindössze 3-4 napot vesz igénybe. Ehhez nagyjából a munkát irányító szakemberre és néhány munkásra van szükség, azaz a technológia alkalmazása valóban gyorsabbá teszi az építkezést.

aaug1 Felmeres diagram 1 

A válaszadóknak mindössze 15 %-a szerint hasonlít a modern előregyártott betontechnológia a korábbi házgyári paneles építési módhoz, ezért nem szívesen választana egy így készült házat otthonául. Ám a szakemberekhez hasonlóan az építtetők is egyre kevésbé azonosítják a korábbi építési móddal, és 76 %-ban inkább hisznek az előnyeiben.

aaug2 Felmeres diagram 2 

A előregyártott betonelemekből építhető házak esetén azt, hogy teljesen igényre szabható, minden negyedik válaszadó tartotta előnyösnek, de a gépészeti előkészítéseket vagy magát az ezzel megoldható gyors és ütemezhető építkezést is sokan gondolják hasznosnak.

aaug3 Felmeres diagram 3 

Itt álljunk meg egy pillanatra!

A felmérés válaszadóinak csupán 4 %-a gondolta, hogy az előregyártás korlátozza a kreativitást, vagy az egyedi otthon kialakítását, de az a típusházakkal kapcsolatosan tévhit, hogy egyenházakról van szó, ennél még többekben mindig él. A valóság ellenben az, hogy a modern típusházak szerepe és jelentősége teljesen más. Így például a Leier Típusházak gyakorlatilag maximálisan inspirációul szolgálnak és minden részletükben a megrendelő igényeire alakíthatók. Ám ebben az esetben olyan inspirációról van szó, amely mellett forintok is vannak, azaz az építkező korrekt tájékoztatást kap a számára szimpatikus típusház Leier anyagokból szerkezetkészre építésének költségeiről. Ezt a felmérésben résztvevők a típusházak előnyei kapcsán tett kijelentések közül a leghasznosabbnak találták: a válaszadók közel harmada találta hasznosnak a típusházak mellett megjelenő költségvetést, illetve további 24 %-nak tetszett, hogy a típusházakat inspirációkét használhatja saját otthona megtervezéséhez.

aaug4 Felmeres diagram 4 

Bővebben a mára 20 épületre bővült Leier Típusházak választékról itt olvasható:

 https://www.leier.hu/hu/tipushazak

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5