Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A digitális világban egyre növekvő aggodalomra ad okot a weboldalak és online tartalmak gyors eltűnése. 

Egy friss kutatás szerint a tavaly még elérhető internetes oldalak közel 8%-a mára már nem létezik, írja a HVG.

hirdetés

A Pew Research Center adatai alapján a 2013-ban aktív weboldalak több mint egyharmada, pontosan 38%-a vált elérhetetlenné az elmúlt évtized során. Ezen belül is, a csak rövid ideig fennálló honlapok negyede tűnt el nyom nélkül.

Digitális hanyatlás

Ezt a folyamatot “digitális hanyatlásnak” nevezik, ami nemcsak az oldalak eltűnését, hanem a már nem működő hivatkozások problémáját is magában foglalja. Ennek következtében egyre több a holt link a közösségi médiában és a Wikipédián, amelyek már nem vezetnek sehova.

Magyarországon is tapasztalható ez a jelenség, például a zoom.hu és a vs.hu online újságok esetében, amelyek már nem érhetők el, még archívum formájában sem.

Elon Musk egyik alkalmazása, az X is hasonló tendenciát mutat, ahol az elmúlt hónapokban közzétett bejegyzések egyötöde már nem hozzáférhető. Ennek oka lehet a felhasználói fiókok privát státuszba helyezése vagy a bejegyzések törlése.

Tudományos munkák

A helyzetet súlyosbítja, ha a digitális forrásokra támaszkodó tudományos munkák, cikkek forrásai közül a linkek többsége már nem működik, így azokat nem lehet ellenőrizni vagy hivatkozni rájuk. Ez a digitális kor egyik kihívása, amelyre még megoldást kell találni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Szuperszámítógépek jósolták meg, mikor következhet be a világvége

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Andrea Piacquadio: pexels

TOP 5