Skip to main content

"Hogyan kell előmozdítani a fenntartható fejlődést az Európai Unióban?"

"Mit kell tenni Rio+20 után, hogyan kell előmozdítani a fenntartható fejlődést az Európai Unióban?" - ez volt a fő kérdés a "Rio+20" utáni értékelő-elemző konferencián, melyet a GLOBE EU, A CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Global Footprint Network, es az Európai környezetvédelmi Iroda (EEB), szervezett az Európai Parlamentben, 2012. szeptember 5-én. Az elmúlt 20 év alatt nem sikerült hatékony együttműködést kialakítani az államok között, kevés gyakorlati lépés történt a fenntartható fejlődés irányába. Egyes fejlett országok elhatározása ugyan jó példával szolgál, de igazi eredményt csak az egységes fellépés hozhat. Azonban a fejlődő országok - sok fejlett országgal együtt - nem igazán akarnak a fenntarthatóság útjára lépni. Nekik még fontosabb a gazdasági fejlődés (értsd: növekedés), hiszen a nyugati országok életszínvonalára szeretnének eljutni. Ez a szakadék nehezen hidalható át, de mindent meg kell tenni ennek érdekében. Ezt bizonyítja, hogy van olyan közép-kelet európai miniszterelnök, aki úgy véli, hogy a környezetvédelem "a gazdag országok hobbija." Ez a szakadék a kétféle felfogás között nehezen hidalható át, de mindent meg kell tenni ennek érdekében.

Az esemény lehetőséget biztosított a Rio+20 konferenciával kapcsolatos különböző vélemények bemutatására, így például kifejtette álláspontját az Európai Unió, az OECD, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, a civilek, és más szervezetek képviselői. A konferencia magyar résztvevője Prommer Mátyás, a CEEWeb főtitkára volt, aki felszólalásában elmondta: "A gazdasági növekedés logikája ellentmond a fenntarthatóság logikájának, így amíg ezt az ellentmondást nem sikerül feloldani, addig nem várható, hogy a Rio+20-hoz hasonló nemzetközi eredmények valódi megoldást hozzanak."

Mivel a "Rio+20" konferencián az előrelépés elmaradt, így három, a környezeti jogszabályozásban érintett EU parlamenti tag (Satu Hassi, Gerben-Jan Gerbrandy és Jo Leinen) kijelentették a konferencián, hogy a jövőben Európának meg kell kétszereznie a klímaügyeket érintő kötelezettségvállalásait. "Úgy vélem, egyértelmű, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság többsége szegény, nehéz lenne érvelni azon politika mellett, amely korlátozná a gazdasági fejlődést (növekedést), míg a gazdag országok sem fogadják el a korlátozásokat." - mondta Hassi, a zöldpárti EP képviselő Finnországból. (a fent említette EP Képviselők mind tagjai az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának is).
11 héttel a Rio De Janeiróban rendezett ENSZ "Rio+20" konferencia után az Európai Parlamenti Képviselők elmondták, az EU kezében van a lehetőség, hogy az elkövetkező hónapokban a mezőgazdasági és Kohéziós politika , illetve az adóügyi-, és a nemzetközi fejlesztések reformján keresztül tegyenek a fenntarthatóbb fejlődésért.
Gerbrandy, a holland EP Képviselő (Liberálisok és Demokraták) azt mondta, az Európai Uniónak most kell célravezető tárgyalásokat folytatnia a kétoldalú kereskedelmi megállapodások terén és támogatnia kell a fenntarthatóság megerősítésére vonatkozó megállapodásokat.

Jo Leinen, a német EP Képviselő (Szocialisták és Demokraták) szerint az európai vezetőknek át kell gondolniuk az adópolitikát, Ő maga kritikusan látja a ma folytatott adózási gyakorlatot. "A gazdasági miniszterek a rendszer utolsó ajatollahjai" a miniszterek ortodox adópolitikájára utalva. "Az EU megkezdte az átmenetet egy új gazdasági modellre, de félő, hogy , hogy a gazdasági válság megállítja ebben"- mondta Leinen, aki azt is hozzátette, hogy a környezetvédelmi programok ennek következtében valószínűleg háttérbe szorulnak majd a politikai döntéshozásban. "Ezt érzem itt a Parlamentben is mindennel, így kapcsolatban, amit mi csinálunk."

RIO: amilyen jövőt szeretnénk

A környezetvédők szerint a végleges dokumentum gyenge és erősen aggályos, hogy a riói konferencián nem jelent meg Barack Obama, Angela Merkel és David Cameron sem. Az erőforrás megőrzés és gazdasági fenntarthatóságra törekvés mellett a Rio+20 konferencia abban is elbukott, hogy az EU több 'hatalmat' adjon az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP).
Az Európai Unió számára, a következő lehetőség az eredeti riói (fenntarthatósági) célkitűzések megvalósítására a fenntarthatósági elvek érvényesítése a 2014-2020-as Közös Agrárpolitikában (CAP). Kérdés azonban, hogy ezt mennyire sikerül majd megvalósítani a jelenlegi gazdasági körülmények között, ahogy erre Jo Leinen is célzott.

Magyar kiállítás adta a konferencia hátterét

A konferencia teljes hetében látható volt a magyar civil szervezetek által létrehozott "Tükörben a Világ" kiállítás. A tárlat a Globe EU meghívására érkezett Brüsszelbe, hogy a szakmai párbeszéd mellett bemutassa ezt a Magyarországon már évek óta ismert és jól bevált szemléletformáló kampányt. "Jó volt újra látni, hogy a legmagasabb szakmai körökben is elismerik oktatási tevékenységünket. Ez a "magyar termék" a világ bármely pontján megállja a helyét, egyre több érdeklődést tapasztalunk. Emellett kicsit sajnáljuk, hogy kis hazánkban kiállításunk raktárban várja a szebb jövőt, mert jelen pillanatban nem áll elég forrás rendelkezésre a folytatáshoz…" - mondta Goy Anna, a kiállítás egyik szervezője (Zöld Fiatalok Egyesülete). A kiállítás brüsszeli megjelenését a Globe EU és az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. támogatta.
Írta: Hankó Gergely
Forrás: http://www.euractiv.com/

TOP 5