Skip to main content

Fellélegezhetnek a jegesmedvék, mert a Shell felhagy az idei szezonban a sarkvidéki olajfúrásokkal. Az olajfúrási kísérleteket az elmúlt években nemzetközi tiltakozások kisérték. 2012-ben Greenpeace akciók sora akadályozta a Shell olajfúrótornyait, és közel hárommillió ember tiltakozott aláírásával a veszélyes tevékenység ellen.

Kaufer Virág a Greenpeace Magyarország Sarkvidék kampányfelelőse elmondta: „A Shell súlyosan alábecsülte a sarkvidéki olajfúrások nehézségeit. Felkészületlenségüket jól mutatja, hogy a kritikus nemzetközi figyelem ellenére tavaly két fúróhajójuk sérült és feneklett meg Alaszkánál.”

A sarkvidéki tengerek zord körülményei miatt sokkal könnyebben fordulhat elő baleset. A kiömlött olajat még a cégek forgatókönyvei szerint is lehetetlen feltakarítani.

Kaufer hozzátette: „A Greenpeace köszönetét fejezi ki a közel hárommillió támogatónak, akik arcukkal-nevükkel követelték, hogy nyílvánítsák védetté az Északi-sarkvidéket és hagyjanak fel ezen a területen az olajfúrásokkal, az ipari rablóhalászattal és a katonai tevékenységekkel.”

A Greenpeace folytatja a Sarkvidék megmentéséért folyó kampányát. A környezetvédők következő célja, hogy az ENSZ az Északi-sarkvidéket védelem alá helyezze. A Greenpeace 1998-ban már elérte, hogy ötven évre védetté nyilvánították a Déli-sarkvidéket, az Antarktiszt. 

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/02/28/greenpeace-gyomros-a-shellnek

Kép forrása: http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-18853009

TOP 5