Skip to main content

Közel kétszázmillió forint támogatás áll az önkormányzat rendelkezésére, hogy termelői iskolát hozzon létre Kiskunfélegyházán. A projekt keretében hetvenkét ember, három mezőgazdasági szakterületen szerezhet ismereteket. A tervek szerint az oktatás gyakorlati helye a Csongrádi úti tangazdaság lesz, ahol a támogatásnak köszönhetően infrastrukturális fejlesztésre is lehetőség nyílik.

Sikerrel szerepelt Kiskunfélegyháza önkormányzata a Hangya Szövetkezettel együttműködésben a „Félegyházi Hangya 2010 – termelői iskola, a vidék iskolája” című pályázaton. Ennek köszönhetően közel kétszázmillió forint támogatás áll az önkormányzat rendelkezésére, hogy termelői iskolát hozzon létre a város és a térség lakóinak – erről számolt be szerdán délelőtt Kapus Krisztián polgármester a sajtó munkatársainak. A projekt keretében hetvenkét főt iskolázhatnak be Kiskunfélegyháza és a környező települések lakói közül.

Az oktatásban résztvevők megélhetési célú képzési támogatásban részesülnek majd, ami azt jelenti, hogy 500 forintos órabért kapnak a tanulás ideje alatt, emellett a bejárósokat az intenzív képzés ideje alatt bérlettámogatással is segítik. A képzés tervezett óraszáma 900 óra. Az elméleti oktatás mellett az okulni vágyók 70 százalékban gyakorlati képzésen is bővíthetik ismereteiket. A projekt gyakorlati helye a Csongrádi úti tangazdaság lesz, ahol egy 187 négyzetméteres zöldség-gyümölcs feldolgozó tanműhely és egy 114 négyzetméteres baromfi ól kifutókkal is felépül a pályázat keretében.

A projektgazda a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, konzorciumi tagja a félegyházi önkormányzat, illetve a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium – mondta el a polgármester. A sajtótájékoztatón Dongó József, a projekt megvalósításának egyik legfőbb szorgalmazója a képzések jelentőségére hívta fel a figyelmet. A képzésben a munkaügyi központ segítségével választják ki a 18 és 55 év közötti résztvevőket.

Elsősorban a vidéken élő, többnyire szakmai képesítéssel nem rendelkező, több szempontból hátrányos helyzetű, vagy munkahelyét elveszítő munkanélküliek számára nyújt esélyt a felzárkóztatásra és tartós munkavállalásra a pályázat.

Forrás: http://felegyhazitv.hu/?q=szeptemberben-termeloi-iskola-indul-felegyhazan-0

TOP 5