Skip to main content

A SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute) kutatói szerint nemsokára megválaszolhatjuk a kérdést, van-e élet a Földön kívül. „Egyelőre nincs bizonyítékunk” – mondta Seth Shostak, a SETI kutatója az amerikai tudományos bizottság (House Committee on Science, Space and Technology) ülésén.

A kutatók három különböző módszert használnak az élet jeleinek keresésére. Az első a robotos küldetések szervezése a Marsra, mint amilyen például a Curiosity. A Mars-járó arra keresi a választ, hogy valaha lakható volt-e a bolygó.

De nem a Mars az egyetlen célpont a Naprendszerben: még rengetek megfelelő világ lehet, például a jeges holdak, mint a Jupiter Európája és a Ganimédesz vagy a Szaturnusz legnagyobb holdja a Titán.

A második módszer az, hogy a bolygók légkörét vizsgálják: oxigén, metánt vagy más gázokat keresnek, amik élet nyomaira utalhatnak. Shostak szerint mindkét módszer eredményt hozhat a következő két évtizedben.

A harmadik módszer, hogy nemcsak élet után keresnek, hanem intelligens élet után: a SETI mindenféle jeleket keres: szándékos és régi sugárzásokat földönkívüli civilizációktól.

A program sikerességét nehéz megbecsülni, az eddigi tippek alapján pármillió csillag vizsgálata után kaphatunk pozitív eredményt. A SETI viszont egyelőre a csillagrendszerek kevesebb, mint egy százalékát vizsgálta meg. A technológia viszont folyamatosan fejlődik, ami javítja az esélyeinket.

Forrás

Kép

TOP 5