hanauerA filozófus végzettségű Nick Hanauert az Amerikai Egyesült Államok leggazdagabb embereinek többsége nem szereti vagy egyenesen hülyének nézi. Pedig Nick Hanauer is egy az Egyesült Államok leggazdagabbjai közül, ő volt az Amazon egyik legelső befektetője, de van egy csomó másik cége is. Vagyonát legalább 1 milliárd dollárosra (220 milliárd forint) becsülik.

Amiért mégis kilóg a sorból, az az, hogy évek óta hirdeti az amerikai kapitalizmus jelenlegi formájának fenntarthatatlanságát, és nyíltan kiáll több szociáldemokrata érték mellett.

Nick Hanauer víziója, hogy ha nem jön változás, a növekvő különbségek miatt az Egyesült Államok és a világ legtöbb demokráciája rendőrállammá válik, vagy forradalom söpri el a leggazdagabbakat.

A vállalkozó most a Politicón jelentetett meg egy elég hosszú cikket, amiben elmagyarázza a nézeteit. Érdemes elolvasni, a Facebookon lassan 200 ezer megosztásnál jár.

A lustáknak megpróbálom összeszedni pár pontban, miket ír.

1. A jövedelmi egyenlőtlenségek sosem voltak még akkorák, mint ma

1980-ban az amerikai társadalom leggazdagabb egy százaléka birtokolta a nemzeti jövedelem 8 százalékát, a társadalom szegényebbik fele pedig a 18 százalékát. Ma a leggazdagabb 1 százaléknál van a nemzeti jövedelem 20 százaléka, a szegényebb 50 százaléknak pedig csak a nemzeti jövedelem alig tizede jut.

Egy évtizede 313 amerikai volt, aki 1 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezett, ma 492 van. 10 éve kétmillió amerikai élt az akkori szövetségi minimálbérből vagy annál kevesebből, 2013-ban már 3,3 millió.

2. Ez így nem fenntartható

Ez a tendencia visszaröpíti az Egyesült Államokat a XIX. századba, hiszen olyan társadalmi viszonyokat eredményez, amilyenek a francia forradalmat előzték meg. Hanauer szerint egy ilyen világrendet csak rendőrállammal lehetne fenntartani, de valószínűbb, hogy

„a jachtjaikkal és magánrepülőikkel játszadozó milliárdosok világát vasvillákkal és kaszákkal söpri majd el a szegények elégedetlensége.”

A cikk itt folytatódik…

Forrás

Kép

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu