Skip to main content

Nagy a munkanélküliség Magyarországon? Talán van, vagy lenne megoldás a felszámolására.

Önellátásra "kell" sarkallni azokat az embereket, akik elveszítették a munkájukat, hogy magukat ellátva jobbá, gazdaságosabbá tegyék saját életüket és valamelyest tehermentesítsék ezáltal az államot, a társadalmat is. Ez nagyon jól hangzik, akad azonban mindezzel egy kis probléma.

Sajnos ott tartunk, hogy legalább egy generáció elveszítette azt a tudást, hogyan kell kiskertet művelni, pl. az alapvető zöldségeket és gyümölcsöket ott megtermeszteni, így ha van is némi földecskéjük a munkanélkülieknek, a szülők és a nagyszülők kihalásával ezek az emberek egyszerűen nem tudják, mit kezdjenek a kiskertjükkel. No, meg az életükkel!

Ezen próbált, próbál segíteni az a közmunkásokra szabott program, mely sikeresen zárult a nyár végével egy vidéki településen, ahogy kiderül ez az alább elérhető kétperces tudósítás révén.

„Lépésről lépésre gazdálkodnak okosan a Szolnokhoz közeli Zagyvarékason. A helyi közmunkások ugyanis mezőgazdasági elméleti és gyakorlati ismereteket is szerezhetnek. A program szervezői azt remélik, hogy az érintettek ezt a tudást hazaviszik és eddig esetleg elhanyagolt kiskertjükben is hasznosítják.”

Eddig öt településen működik a Gazdálkodj Okosan program. A program révén akár háztáji klubok és bevásárlói kör is alakítható, melyek a jövőben együttműködhetnek, így a kertművelőktől megvásárolható a felesleg, vagy akár az a mennyiség is, amit a termelő különben eleve piacra szánna – mondja el Bukor Irén, a Nemzeti Művelődési intézet munkatársa, aki Jász-Nagykun-Szolnok Megyében fejlesztené az ez évben indult programot.

Hogy mennyire lesz sikeres a kezdeményezés, hányan térnek vissza a kertművelésbe, és hányan élhetnek majd meg a földművelésből, az nyilván csak jövőre derül ki. Reméljük, virágzó kiskerteket látunk majd mindenfelé, és ha sokan nem is termelnek majd a piacokra vagy a vásárlói köröknek, legalább magukat tehetik önellátóvá.

Reméljük azt is, e program országosan is kiszélesíthető, és bekerül a kormányzat hivatalos programjába is! Az éhezőknek ugyanis hálót, azaz tudást kell adni, és nem csupán csak halat. Régi elv, ma is érvényesül, csak "segélyezni" hosszú távon nincs értelme. Ha természetesen mindez kombinálható jótéti kezdeményezéssel is, ki bánná, erre korábban is akadt példa.

Helyben is beindítható lokális program a munkanélküliség felszámolására, erről is tudósítottunk már. Számos cikkünk közül most ezt az egyet választottuk ki.

Végül ne feledjük, a vidékben, a mélyszegénységben élő vidéki emberekben óriási potenciál van.

A zagyvarékasi programról készült, kevesebb, mint kétperces videót itt érhető el… 

A kép csak illusztráció: Zöldségmustra a békésszentandrási iskolakertben

TOP 5