Skip to main content

Az orosz kormányzat kiszélesítette a McDonald's amerikai gyorsétteremlánccal szembeni vizsgálatokat, már az oroszországi Mekik fele ellen folyik higiéniai vagy pénzügyi akció.

Oroszország ezzel válaszol a nyugati szankciókra. Egy élelmiszeripari vezető szerint az orosz kormányzat célja az lehet, hogy térdre kényszerítse a vállalatot.

Egyre több McDonald's étterem van vizsgálat alatt Oroszországban – írja a Financial Times. A lap írása szerint már majdnem második Meki ellen folyik higiéniai vagy pénzügyi vizsgálat Oroszországban.

Augusztusban az orosz fogyasztóvédelmi ügynökség négy McDonald's-étterem ideiglenes bezárását rendelte el higiéniai szabálytalanságokra hivatkozva – ám minden bizonnyal a nyugati (európai, amerikai) szankciókra válaszul –, később további 5 éttermet raktak hozzá ehhez a listához. Az azóta eltelt időszakban ugyanakkor úgy tűnik, kiszélesedett a vizsgálatba bevont éttermek köre, a 450 ottani Meki közül több mint 200-nál van folyamatban vizsgákat. A McDonald's oroszországi leánycége nem közölte, hogy mely városokban üzemelő egységeik érintettek a vizsgálatokban.

A hírek szerint ugyanakkor most további 5 étterem zárt be Szentpéterváron, kettő Kalinyingrádban, egy Volgográdban és három az Urál-menti területeken. Az orosz közösségi médiában emellett arról is terjednek hírek, hogy még több tucatnyi egyéb egységnél is folynak különböző, az eddigiektől független vizsgálatok. Ezek közé tartozik például a Ronald McDonald House Charities jótékonysági alapítvány vizsgálata, mely majdnem 20 éve kezdett el működni az országban, és eddig még nem volt a szervezet ellen folyamatban hasonló vizsgálat. De az orosz hatóságok vizsgálódnak a Happy Meal menükhöz adott játékok csomagolását illetően is.

Bár a McDonald's-ot más államokban is volt részese különböző higiéniai és egészségügyi vizsgálatoknak, ám egy élelmiszeripari vezető szerint a mostani orosz hatósági intézkedés egy olyan tipikus akció, amely arra irányul, hogy térdre kényszerítse a vállalatot. Ennek pedig egyértelmű jele az, hogy nem csak higiéniai, hanem pénzügyi vizsgálat is folyik a vállalat ellen.

Az oroszok ugyanakkor elképzelhető, hogy a saját lábukba lőnek a McDonald's vegzálásával. A világ többi országától eltérően ugyanis az amerikai gyorsétteremlánc főként, 80 százalékban helyben szerzi be az alapanyagokat, több mint 160 beszállítótól. Ezek a beszállítók ráadásul kis cégekként indultak a 90-es években, mára ugyanakkor nagyvállalatokká bővültek. Bár a helyi beszerzés azt eredményezte, hogy a McDonald's egyelőre elkerülte az élelmiszerimport-szankciók okozta hullámokat, ám az látszik, hogy a politika igencsak beleszól a cég oroszországi működésébe.

Forrás

Fotó: AFP / Fred Tanneau

TOP 5