Skip to main content

 

A cím küzdelmes hétköznapokra utalhat, valóban, sokszor ilyen, ilyen is lehet az önellátás. A többség azonban, aki belevág egy új életbe vidéken, esküszik rá, sosem hagyna fel vele.

Nem mindenkinek jön, jöhet be a vidéki élet, így akadnak olyan kivételek, akik csak később jönnek rá, elhamarkodottan döntöttek, akkor azonban már nincs visszaút, vidéken "ragadnak".

hirdetés

Hogy ez ne következzen be, érdemes megtekinteni (kiragadásszerűen) egy, az okofarmok.hu által készített videót, mely, amellett, hogy egy önellátásra berendezkedett tanyát mutat be, hasznos tanácsokkal is szolgál, hogyan döntsünk, mire figyeljünk oda, ha vidékre költöznénk. Ajánjuk azért is kiindulópontként a videó megtekintését, eztán pedig megfelelő információk beszerzését, mert az utóbbi időben egyre több levelet kapunk, melyekben sokan kérnek tanácsot tőlünk, felhagyva a városi élettel hova költözzenek és mivel foglalkozzanak. Számos esetben azonban azt érezzük, a többség nem tudja felmérni, mivel is áll szemben, ha elköltözne vidékre és önellátásra próbálna meg berendezkedni, ezért mindenkit óva intünk attól, hogy elhamarkodott döntést hozzon.

A hivatkozott videón egyébiránt a Biopipacs tanya hétköznapjai láthatók, egy olyan tanyáé, mely vendégházat is üzemeltet. Miért érdekes ez? Azért, mert e vendégházban hosszabb-rövidebb időt bárki eltölthet, így szerezhet némi tapasztalatot, neki való-e a vidéki élet, vagy sem.

Az önellátás megszervezése ugyanis nem egy esetben bátorságot és konok kitartást igényel, - részben erről szól a kisfilm is -, ami, valljuk be, sok emberben egyáltalán nincs meg. Úgy is fogalmazhatnánk, igen nehéz is lehet olykor-olykor az élet vidéken, sőt, alkalmanként egyenesen görnyedni kell a munka terhe alatt, ez azonban megéri, - és a film ezt is bemutatja -, ha munkánk végeztével szemünk végigsimítja az általunk termesztett zöldséget és gyümölcsöt, vagy a jószágban beállt szaporulatot.

A címben foglalt vicces kijelentés mögött tehát gondos tervezés húzódik meg. Nem elég csak és csak az elhatározás, miszerint bele kéne vágni az önellátásba pl. egy tanyán vagy egy gazdálkodásra alkalmas földterületen a falu határában, ehhez több kell. Elsősorban nyilvánvalóan megfelelő anyagiak, hisz ha elfogy a pénz pl. a ház felépítése közben, csak feszültség és vita keletkezeik, vagyis egyenes az út a válásig, innen a cikk címe. Emellett kétségtelenül megfelelő tudásra is szükség van, laikusként egyfajta vidéki idillt szem előtt tartva ne kezdjünk bele csak úgy a növénytermesztésbe vagy az állattartásba, mert könnyen belebukhatunk. Ha azonban akad segéderőként egy "tanítómesterünk" helyben, már sikerülhet.

A tanyán, kezdve az épületektől a veteményeskerten, az üvegházakon át a némi pénzt is fialó AMAP rendszer bemutatásáig, Arnoldné Óré Zsuzsanna kalauzol minket körbe, miközben elmeséli, hogyan is kezdtek bele a vidéki életbe és hogyan valósították meg álmukat.

A tulajdonosok weboldalukon így írnak magukról:

A Pipacs tanya a Délalföld legnagyobb összefüggő tájvédelmi terület peremén, a pusztában található. Ott, ahol a sok vándormadár útján Afrikába vagy éppen onnan visszafelé megpihen, tartsanak Önök is „pihenőt” egy kis tanyán, az akácerdő közepén. Egy bio tanyán, ahol nagy és kicsi, vad- és háziállatok egymás mellett és egymásból élnek. Éljenek és pihenjenek Önök is nálunk egy egyszerű, vályogépítésű vendégházban. 

Amikor bekanyarodnak hozzánk és a kb. 150 m erdei úton elérkeznek az egy holdas Pipacs Tanyához, megérezhetik azt az atmoszférát, amit mi éreztünk 2003. februárjában, amikor először álltunk itt. Mi, az 5 gyermekből álló nagy család elhatároztuk, hogy megvesszük ezt a tanyát és célul tűztük ki a saját és egyben vendégek részére kiépíteni, valamint ökogazdálkodást folytatni. A tanyánk 4 vályogépítésű épületből áll. Egy régi parsztházból, amit vendégházként működtetünk, egy melléképületből, ami nyári konyha funkciót tölt be, ólakból a jószágoknak és a mi új építésű lakóházunkból. Jelenleg néhány tyúk, kacsa, liba, mangalica malacok és néhány rackajuh lakja az ólakat. A tanyaterület egyharmadán burgonyát, vegyes zöldségeket és takarmánynövényeket termesztünk éves váltásban. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!


Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

Kép

TOP 5