Skip to main content

 

Mivel a német államnak garantálnia kell a nukleáris létesítmények repülőgép-szerencsétlenségek és terrortámadások elleni biztonságát, ezért a német szövetségi közigazgatási bíróság döntése alapján a brunsbütteli nukleáris hulladéktározó véglegesen elveszítette a működési engedélyét.

A ma már nyugdíjas Dreckmann házaspár, akik csupán 6 km-re laknak a létesítménytől még 2004-ben nyújtották be panaszukat az akkor még tervezés szintjén lévő nukleáris hulladéktárolóval szemben. Véleményük szerint a szomszédságukban épülő létesítmény támadások és környezeti katasztrófák elleni védelme nem elégséges.

hirdetés

2007-ben elsőfokon ugyan elvesztették a német jog mércéjéjével nézve is maratoni pert, de az egy évvel későbbi másodfokú döntés során a javukra billent a mérleg. A hosszas vizsgálat során, amely valamennyi terrorcselekményt, és egyéb veszélyes eshetőséget figyelembe vett, kényes biztonsági adatokra derült fény, ezért 2013-ban az üzemeltető atommulti Vattenfalltól megvonták az üzemeltetési engedélyt. A közigazgatási bíróság végül a napokban elutasította a Környezetvédelmi Minisztérium fellebezését, amivel több mint 10 éves jogi procedúra végére tettek pontot. 

Az üzemeltetők nem tudták igazolni, hogy a létesítmény terrorcselekmények és egyéb támadások ellen megfelelően védett. A Castor-tartályok 2018-as végleges elszállításáig a schleswig-holsteini zöld környezetvédelmi miniszter egy ideiglenes „vész”engedélyt adott ki a tárolásra. Az üzemeltetők és a politikusok fejfájását fokozza, hogy a tartományban nincs másik kijelölt tározó, vagy erre alkalmas hely.

Németország biztonsági okok miatt az utolsó atomerőműveit 2022-ben tervezi lekapcsolni, ami miatt a Vattenfall 4,7 milliárd eurós kátérítést követel az államtól. A nukleáris hulladék tárolása és őrzése viszont még további évezredekig súlyosan terhelni fogja az eljövendő generációk gazdaságát. 

Exner Tamás a Süddeutsche Zeitung írása alapján.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5