Skip to main content

 

A zuhanó olajárak és a gyengülő euró ellenére tovább nőtt a dollármilliárdosok tábora, írja a Forbes magazin. A neves gazdasági lap 2015-ös rangsorába ezúttal 1826 fő került be, ami még a tavalyi, szintén csúcsértékű 1645 főhöz képest is rekord. A világ legtehetősebb embereit felszórakoztató listán 290 friss belépő is szerepel, akik közül több mint hetven Kínából származik.

A fiatalabbak aránya is egyre növekszik: ezúttal 46, negyven életév alatti dollármilliárdos került fel a listára, ami szintén rekord a Forbes-listák történetében. A lista szereplői összesen mintegy 7,05 ezer milliárd dollárnyi vagyont tudnak magukénak, míg egy évvel korábban, a szintén csúcsértékű 6,4 ezer milliárd volt ugyanez az összeg.

hirdetés

A világ leggazdagabb embere ismét Bill Gates lett 79,2 milliárd dollár nettó vagyonnal, ami 3,2 milliárddal több a tavalyi évéhez képest. 

Gates 1975-ben megalapította a Microsoftot, majd rövidesen hatalmas vagyonra tett szert: az elmúlt 21 évben tizenhatszor nyerte el a leggazdagabbnak kijáró címet. Gates ráadásul úgy végzett a lista élén, hogy másfél milliárd dollárt fordított jótékony célokra.

A második helyen sem történt változás, az ezüstérmet a mexikói Carlos Slim Helu szerezte meg 77,1 milliárd dollárral. Ő nemcsak médiamágnás, hanem különböző építőipari és pénzügyi vállalatokban is érdekelt. A harmadik helyen azonban változás történt: Warren Buffett amerikai befektető azt a spanyol Amancio Ortegát szorította le a dobogóról, akit a Zara tett elképesztően gazdaggá. Ehhez a teljesítményhez az kellett, hogy az amerikai egyetlen év alatt 14,5 milliárd dollárral legyen gazdagabb.

A negyven év alattiak leggazdagabbika Mark Zuckerberg lett, aki életében először – öt helyet előre lépve – került be az első húsz közé. 33,4 milliárdos vagyona a lista tizenhatodik helyére repítette a Facebook tulajdonosát.

A legfiatalabb milliárdos a 24 éves Evan Spiegel, a Snapchat atyja lett, de felfértek a listára a nálunk is egyre népszerűbb Uber alapítói, Travis Kalanick és Garrett Camp is.

A legnagyobb vesztes a nigériai Aliko Dangote lett: vagyona 25 milliárd dollárról kevesebb mint 15 milliárdra apadt, de még ennek ellenére is ő a leggazdagabb afrikai. A 2014-es lista szereplői közül ezúttal 138 fő csúszott le, ilyen volt például az ukrán Petro Porosenko és Michael Kors divattervező, illetve még számos orosz is.

Ahogy korábban már megírtuk, a dollármilliárdosok listájára ezúttal Michael Jordan is felkerült, a népszerű kosárlabda-játékos először szerepel a leggazdagabbak közt.

Hazánkból ezúttal sem került fel senki a Forbes listájára, ám a magyar származásúak közül Soros György idén is szerepel. 24,2 milliárd dollárja a 29. helyre volt elég, ezzel három helyezést esett vissza a tavalyihoz képest.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Jack Ma (Forrás: news.yahoo.com)

TOP 5