Skip to main content

 

Elözönlik Angliát a bevándorlók? Londonban már alig hallani angol beszédet? Elgondolkodtatók az adatok, hányan élnek a szigetországban, és mennyi közölük a magyar.

Négy év alatt több mint félmillióval nőtt az Angliában élő külföldi bevándorlók száma az Oxfordi Egyetem MTI által ismertetett átfogó felmérése szerint. Az egyetemen működő Migration Observatory nevű kutatóközpont becslése szerint Angliában jelenleg 565 ezerrel több külföldi él, mint 2011-ben; közülük 366 ezren más EU-tagállamokból érkeztek.

hirdetés

7,9 millió bevándorló

Az intézet a 2011-es nagy-britanniai népszámlálás adatait vette alapul, és erre vetítette rá az azóta végbement bevándorlási folyamatokból valószínűsített növekedést. Ez alapján jelenleg több mint 7,9 millió nem nagy-britanniai születésű állandó lakos él Angliában a 2011-ben összeszámolt nem egészen 7,4 millió helyett. A külföldi EU-állampolgárok száma megközelíti a 2,35 milliót.

A vizsgált négy évben a teljes külföldi születésű lakosság 8 százalékkal, az Angliában élő külföldi EU-állampolgárok száma viszont 18 százalékkal emelkedett az Oxfordi Egyetem kimutatása szerint. London 8,6 millió lakosából 3,2 millió külföldön született. Ez azt jelenti, hogy a brit főváros bevándorló lakosságának létszáma 200 ezerrel nőhetett 2011 óta.

Politikai téma lett

A bevándorlás kérdése a május 7-ére kitűzött nagy-britanniai parlamenti választások közeledtével ismét a brit belpolitika előterébe került, és a két fő politikai erő, a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki Munkáspárt egymással szinte versengve jelent be terveket az EU-társállamokból érkezők munkavállalásának és szociális ellátásának szigorítására.

 

  • Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője nemrégiben közölte: a Labour bevándorlási tervei alapján a külföldi EU-munkavállalók érkezésük után legalább két évig nem igényelhetnének szociális juttatásokat Nagy-Britanniában.
  • A Konzervatív Párt ennél is jóval drasztikusabb szigorítási terveket ismertetett. David Cameron miniszterelnök néhány hete bejelentette, hogy a kormány szándékai szerint a jövőben legalább négy évig kell Nagy-Britanniában élniük és dolgozniuk az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalóknak, mielőtt hozzájuthatnak egyes szociális juttatásokhoz, és ha a külföldi EU-álláskeresők érkezésük után hat hónappal sem találnak munkát, távozniuk kell Nagy-Britanniából.

Nagy Britanniában a bevándorlás nagyságrendekkel nagyobb léptékű a magyarnál, a hatalmas számokhoz pedig mi is hozzátesszük a magunkét:

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5