Skip to main content

 

Nem az a kérdés, hogy árulnak-e majd makói hagymát a New York-i Ötödik sugárúton, hanem az, hogy a makói piacon lehet-e majd venni.

Már régen nem a vámjellegű akadályok lebontásáról van szó az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán – mondta Schiffer András, az LMP társelnöke.

hirdetés

Nem az a kérdés, hogy árulnak-e majd makói hagymát a New York-i Ötödik sugárúton, hanem az, hogy a makói piacon lehet-e majd venni – mondta a 180 percben Schiffer András. "Nyilván nem fog kimenni" a magyar termék Amerikába – tette hozzá az LMP társelnöke, aki annak kapcsán nyilatkozott, hogy pártja kezdeményezésére csütörtökön vitanapot tartott a parlament az EU és Amerika között tervezett szabadkereskedelmi egyezményről.

A politikus szerint egy ilyen megállapodással a magyar, illetve a közép-kelet-európai térség mezőgazdasági termékeinek piaca Nyugat-Európában lenullázódna. Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy az Egyesült Államoknak minden mezőgazdasági szektorokban versenyelőnye van, vagyis egyenlőtlen felek küzdelme következne a szabadkereskedelmi egyezménnyel. Dajkamese, hogy a megállapodás jót tehet Magyarországnak és a környező államoknak – tette hozzá.

Schiffer András szerint onnantól kezdve, hogy már az EU által elfogadott kanadai egyezmény megnyitja a kaput génmódosított termékek (GMO) előtt, katasztrofális helyzetbe kerülhet a magyar agrárium. Mint fogalmazott, az Amerikával készülő megállapodás is brutális módon oldja fel a vegyianyag-szabályozást, ami azt jelenti, hogy az agyonvegyszerezett, adott esetben GMO-os tengerentúli termékek kiütik a közép-kelet-európai versenytársaikat.

A politikus szerint, ha úgy tetszik, unortodox szabadkereskedelmi egyezményről van szó, mert már régen nem a vámjellegű akadályok lebontásáról van szó, hanem az emberek egészségét, az élelmiszerbiztonságot, a környezetet, a természetet védő szabályok lebontásáról. Schiffer András úgy véli, a megállapodás az profitéhes óriásvállalatok érdekeit szolgálná, amelyek között tudomása szerint egy magyar cég sincs.

Schiffer András véleménye, hogy nem szabad tovább tárgyalni az Egyesült Államokkal szabadkereskedelmi megállapodásról. A magyar kormány akkor képviseli felelősen a nemzet, illetve a jövő generáció érdekeit, ha a görög kabinethez hasonlóan kijelenti, nem kíván ilyen tárgyalásokat folytatni, nem ratifikál ilyen szerződéseket – hangsúlyozta a Kossuth Rádióban az LMP társelnöke.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5