Skip to main content

 

Egy nemzetközi felmérés szerint megduplázódott az elhízottak száma Magyarországon 1990 és 2010 között. Egy másik kutatásból pedig az derül ki, hogy minden negyedik magyar túlsúlyos.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint Magyarországon kritikusan sok a túlsúlyos, számuk pedig húsz év alatt 2010-re megduplázódott. A fiatalok elhízásának aránya pedig a mért 53 ország átlagához képest Magyarországon kiemelkedően magas - mondta az InfoRádiónak Bedros J. Róbertet, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke.

hirdetés

"A WHO felmérésének, amit az európai régió 53 országában végeztek legfrissebb megállapítása az, hogy a 13 évesek 27, míg 11 évesek 33 százaléka túlsúlyos. Nálunk a helyzet úgy néz ki, hogy a 11 éves fiúk 29, a 13 éveseknek pedig a 26 százaléka túlsúlyos, ez rendkívül magas. Az viszont jó hír, hogy a lányoknál lényegesen kevesebb a túlsúlyosak aránya."

Egy másik nemzetközi felmérésből pedig az derül i, hogy Magyarországon minden negyedik felnőtt elhízott, ami az egyik legrosszabb arány az OECD tagállamok között. A felnőttkori elhízás kockázata mérsékelhető a gyermekek életének első ezer napjában az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás révén - véli Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke. 

"Az első ezer nap azért is meghatározó az ember további életében, mert az ebben az időszakban túlsúlyossá válók - a legszerényebb becslések szerint is - 60 százaléka felnőttkorában is az lesz. Az első ezer nap azért különösen fontos, mert ilyenkor még a szülők kezében van a kezdeményezés."

Csecsemőkorban az anyatejes táplálással, korai gyermekkorban a megfelelő fehérjebevitellel, később a fehérjék, rostok és a szénhidrát optimális arányú megválasztásával lehet a legtöbbet tenni a túlsúly elkerüléséért - közölte a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. Molnár Dénes hangsúlyozta, hogy napi egy órás mozgás óvodás és iskolás korban erősen ajánlott, ugyanakkor 1-2 órára kell korlátozni a képernyő előtti időtöltést.

"Óvodás, majd iskolás korban napi 45-60 perces fizikai aktivitás javasolt. Ez általában aerobik típusú mozgás, tehát nem súlyemelés, ez kellőképpen erősíti az izmokat, mint egy kazánt begyújtja, és lehetővé teszi, hogy a felhalmozott vagy a táplálékkal bevitt zsír elégjen."

A szakemberek szerint a kóros elhízás a túlsúly mértékétől függően akár 14 évvel rövidítheti meg az emberi életet. Hanganyag: Gál Ildikó

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5