Skip to main content

 

Bár a külföldön parkoltatott vagyonok hazavonzására kitalált stabilitás megtakarítási számla nagyon erős vonzerőt jelent a szürke- és feketegazdaság számára, mégsem a külföldi pénzek jönnek haza, hanem inkább a belső megtakarítások vándorolnak át.

Ráadásul megfordulhat a pénz iránya: a belföldi adóigazolás megszerzése után várhatóan sokan inkább külföldön tartják majd a vagyonukat.

A Blochamps számításai szerint a 2005-ös 902 milliárd forintról az ágazati szereplők által kezelt vagyon értéke 2011-ben 2511 milliárd forintra nőtt, majd 2012-ben a prémium banki szegmentációnak köszönhetően a privátbanki összvagyon nominálisan is csökkent, értéke 2424 milliárd forint volt, ám 2013 újra igencsak jó év zárult és az összérték elérte a 2750 milliárdot, majd 2014 végére a 3000 milliárdot.

hirdetés

Jelenleg mintegy 800 milliárd forint parkol csak Ausztriában, Luxemburgban és Svájcban - az adóegyezmények alapján becsülve.

Az év végére a magyarországi privátbanki szolgáltatók által kezelt összvagyon várhatóan  meghaladhatja a 3400 milliárdot, a 2014 végi 3000 ezer milliárd után, az alacsony hozamok okán alapvetően az új vagyon beáramlása okán - mondta Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezető igazgatója a VI. magyar privátbanki konferencián.

A legendák szerint a stabilitás megtakarítási számla (smsz) csupán néhány hetes ötletelést követően állt össze - mondta Karagich. Véleménye szerint ez a megoldás példátlan és halálos kombináció: a legalacsonyabb adózási formát jelenti és nagyon erős vonzerőt jelent a fekete- és szürkegazdaság számára. A konstrukció létjogosultságát az adhatja meg, ha sokan, de egyenként kevesebbet fizetnek be - de nem külföldről jön haza vagyon, hanem inkább a belső megtakarítások mennek át ide. Ráadásul megfordulhat a pénz iránya: a belföldi adóigazolás megszerzése után várhatóan sokan inkább külföldön tartják majd a vagyonukat - hangzik a prognózis.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Pixabay

TOP 5