Skip to main content

 

Egyes szakmákban már fél Magyarország külföldön keres és talál is munkát. Íme, az egyik példa, hogyan becsüli meg Magyarország a munkavállalóit.

Több ezren vonultak fekete pólókban a Lánchídon át kedden, az egészségügyi és a szociális szférában dolgozókért tüntetve. Az alkalmazottak többsége 70-80 ezer forintért dolgozik havonta, és már évek óta nem látott béremelést.

hirdetés

Nem lesznek nővérek, összeomlik az egészségügy

Az eseményen több résztvevőt is meginterjúvoltak. Ezek közül egy idős hölgy elmondta, hogy már régóta Ausztriában dolgozik nővérként, ott a hajdani keresetéhez képest majdnem háromszor többet kap kézhez havonta. A fiatalok gyakorlatilag mind elmennek külföldre, kórházakba, szociális intézményekbe, háromszoros-négyszeres fizetésért, konstatálja a szomorú magyar valóságot.

Egy másik „tüntető” szerint, ha akárcsak ötvenezer forinttal megemelnék bármely mentős fizetését, már nem kellene még legalább egy másik munkahelyen is robotolni nap, mint nap, mint ahogy ő is teszi. Talán ez megoldást hozna, majd legyintve még azt is elmondja, a régóta várt béremelésre úgysem fog sor kerülni.

Az elhangzottakból az derül ki, hogy kényszerből a fél egészségügy külföldön keres ma már állást, noha ha jól megfizetnék őket, nyilvánvalóan Magyaroroszgon maradnának.

Orvos is nyilatkozik a felvonulók közül, ő a hálapénzről beszél. A témáról mások is szót ejtenek, miért nincs Ausztriában vagy más nyugati országban paraszolvencia, miért működik külföldön az egészségügy, de még másról is hallhatunk. Hogy miről, az ide kattintva megtudható. (Egy felmérés szerint a nővérek Angliában már más szakmát választanak, mint amit korábban gyakoroltak Magyarországon vagy külföldön. Erről itt lehet bővebben olvasni.)

Petíciót vittek az Emmibe és a Parlamentbe

Nem sokkal 18 óra után a tömeg a Hősök teréről elindult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahol petíciót adott át Zombor Gábor államtitkárnak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Balogh Zoltán MESZK-elnök, írja az mno.hu.

"Az első petícióban egyebek között követelték a gyógyítás valós értéken történő finanszírozását, a 2012-es, 2013-as béremelés beépítését az alapbérbe idén januárig visszamenőleg, 50 százalékos alapilletmény-emelést, illetve a műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelését és az önálló Egészségügyi Minisztérium visszaállítását. Utóbbi petícióban a szakdolgozói életpályamodellnek a tüntetők által elvárt elemeit sorolták fel, ezek között családtámogatási program, utazási, iskolakezdési kedvezmények iránti igényüket, továbbá ágazati egészségpénztár létrehozását, kiszámítható jövedelmi viszonyokat, pótlék-, valamint szakmai előmeneteli rendszert és a nyugdíj melletti foglalkoztatás ágazati szabályozását.

Zombor Gábor – aki zöld szalaggal a ruháján jelent meg – a petíciók átvétele után azt mondta, az államtitkárságon nem fog múlni a követelések teljesítése, ami az államtitkárság hatáskörébe tartozik, abban segíteni fognak, ami pedig nem, abban képviselni fogják az ágazatot. „Semmitől és senkitől nem kell félniük, mert önöknek mindenben igazuk van” – zárta rövid beszédét az államtitkár.

A szervezők petíciót juttattak a Parlamentbe is. A követeléseiket rögzítő dokumentumot György Bálint, a házelnök sajtóreferens-helyettese vette át. Követeléseik között szerepelt egyebek mellett a biztonságos betegellátás feltételeinek teljes körű biztosítása, az egészségügyi ellátás valós értékű finanszírozásának garantálása a költségvetésben, azonnali bérrendezés minden egészségügyi dolgozónak, valamint az, hogy meg kell teremteni a hálapénzrendszer teljes körű kivezetésének kereteit."

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5