Skip to main content

 

Jön a tél, így vélhetőleg csökken a menekültek száma, ennek ellenére mégis sokon érik el Európát a balkáni útvonalon. Mégis hányan érkezhetnek még Magyarországra az év végéig?

Tegnap sajtótájékozatót tartott Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ott elhangzottak, illetve az arról tudósító Origó híre szerint kb. félmillió menekültre számít a kormány még az idén. Lázár nyilatkozott még másról is.

A horvát határ lehet az új Röszke

Mire számít a kormány, ha lezárják a horvát-magyar határt? - kérdezték. A miniszter nem zárta ki, hogy a röszkeihez hasonló jelenetek játszódhatnak le ott is.

hirdetés

Nem alkalmaznak erőszakot fegyvertelen tömeg ellen

Lázár János elmondta még azt is, hogy eddig 174 ezer menekült kért menekültstátuszt, nekik több mint a fele 18 és 54 év közötti férfi. Nyolcezer gyereket is el kell látni, akik kísérő nélkül jöttek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a román és a horvát szakaszon is épül a határzár. Kijelentette: fegyvertelen tömeg ellen nem alkalmaz erőszakot a honvédség, és a rendőrség sem.

Megnyílhat a kerítés

Egymilliárd euróval többet szán az EU a szíriai menekültek segítésére, a pénz nagy részét Törökországban akarják felhasználni - erről állapodtak meg a hajnalig tartó Európai Uniós csúcstalálkozó résztvevői. Orbán Viktor hat ponttal érkezett a tanácskozásra, ezek közül állítása szerint ötben sikerült dűlőre jutni. A magyar kormányfő szerint azonban Európa határai továbbra sincsenek védve, de azt is mondta, hogy ha Európának nem tetszik a magyar kerítés, a kormánynak nem marad más lehetősége, mint átengedni a menekülteket nyugat felé.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

Kép: Polyák Attila, Origo

TOP 5