Skip to main content

 

A pusztai foglalkozások között, akárcsak egykor, ma is a csikósoké a legnagyobb respektnek örvendő. Igazán látványos, amint a csikós ostorát pattogtatva, szilaj lovakon terpeszben állva vágtat a pusztában.

Filmünk hőse, Bordás Ádám is tud ilyen kunsztokat, ám a csikós munkája igazában nem csak ebből áll. Együtt él a ménessel, életének ritmusa alkalmazkodik a gondjaira bízott lovakéhoz: legeltet, itat, mikor minek van ideje, figyel a jószágra és tisztán tartja az istállót is, merthogy ez is hozzá tartozik a munkájához.

hirdetés

Mindez a rövid szövegezés az alább megtekinthető pár perces videó alatt olvasható a You Tube-on, melyhez részünkről csak egy rövid kiegészítést tennénk, hisz ez hangzik a filmben:

"A hagyományt nem kell őrizni, a jószágot kell őrizni! A hagyományban benne kell élni!"

Ez a tömör megfogalmazás jól érzékelteti, sajnos kihalófélben van ez az ősi mesterség is. Ahogy Bordás Ádám fogalmaz: - Ha mi befejezzük, nem tudom, mi lesz azután!

Reméljük, lesz azonban ezután is! Tán van ez is oly fontos "szakma", mint a juhászoké, kiknek tudását már az egyetemeken is tanítják. Ha pedit tanítják, szükség is lesz rá, már csak a környezet, vagy természetvédelem okán is. Abba is érdemes belegondolni, mi lesz akkor, ha elfogy az olaj...

(A blogunkon még több videót találsz: http://aperti.blog.hu)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

TOP 5