Skip to main content

 

Új leggazdagabb embere van a világnak: a spanyol ruhaipari mágnás, Amancio Ortega, akit itthon leginkább a Zara nevű bolthálózat tulajaként ismerünk.

A Forbes magazin valós idejű ki-a-leggazdagabb-o-métere szerint Ortega elhúzott a lassan tiszteletbeli leggazdagabbnak kikiáltható Bill Gates mellett, amikor a vagyona egyetlen óra alatt 4 milliárdot nőve elérte a 79,8 milliárd dollárt, vagyis 22 billió forintot.

Frissítés: Jellemző, hogy mire a cikk elkészült, Bill Gates visszavette az első helyet, bár csak rongyos 700 millió dollár a különbség az 59 éves ex-Microsoft vezért és a 79 éves ruhaboltos között.

Ortega története azért is érdekes, mert a legszegényebb rétegből emelkedett a világ tetejére. A férfi még 1936-ban, a spanyol polgárháborúban született, az apja alig 300 pesetát keresett egy hónapban. Volt, hogy a családnak ennivalóra sem volt pénze, így a kis Amancio iskola helyett is inkább dolgozott, hogy így segítsen a szüleinek. Kifutófiúként kezdte, a Zarát 40 éves korában alapította.

hirdetés

Az üzlethálózat először Spanyolországban ért el sikereket, aztán jött az európai terjeszkedés, ma meg világmárkáról beszélünk. A cég sikere amúgy az, ami a leggazdagabb emberré tette a visszahúzódó életet élő spanyolt: a fast-fashion akkora siker, hogy a Zara minden nehézséget túlélve szárnyal.

Persze ez az egész lista nagyon elméleti, a leggazdagabbak teljes vagyonát nagyon nehéz meghatározni, a Forbes listája is inkább csak a trendet mutatja, semmint pontos számítások eredményeként próbálja beállítani a listát. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Europa Press / Europress / Getty

TOP 5