Skip to main content

 

A brit Statisztikai Intézet előrejelzése szerint tizenöt év alatt jelentősen megváltozhat London lakóinak a száma, elsősorban a bevándorlás miatt, Nagy-Britannia pedig idővel Európa legnépesebb országa lehet.

Az előrejelzések szerint 15 éven belül Anglia fővárosa akár a 11 milliót is elérheti. London népessége egyre növekszik, részben a közvetlen bevándorlás révén, részben pedig annak következtében, hogy a bevándorolt ázsiaiak általában több gyereket vállalnak, mint az angolok.

hirdetés

Az Európai Unió által biztosított munkaerővándorlási szabadsággal élve, magasabb jövedelemre vágyó kelet- és középeurópaiak is megindultak Anglia és London felé, főként lengyelek, de szép számban magyarok is. A brit főváros infrastruktúrája a túlterheltség jeleit mutatja.

Az agglomerációval együtt Nagy-London lakossága tulajdonképpen tízmillió, a városban járva-kelve azt kell elképzelnünk, hogy itt él, közlekedik és dolgozik egy egész Magyarországnyi népesség, beleértve Budapestet, valamint az összes magyar nagy-és kisvárosokat. falvakat. Ehhez járul a londoni belvárosban a télen-nyáron itt nyüzsgő több százezer külföldi és vidéki turista. 

A csúcsforgalmi órákban torlódik a tömeg a metróállomások bejáratánál, s a szerelvényekhez vezető folyosókon. A kocsik zsúfoltak, préselődnek az utasok. A dugódíj már évek óta érvényben van, de az autóforgalom ennek ellenére meg megakad, London népszerű bevásárló sugárútján, az áruházakkal és nagy üzletekkel szegélyezett Oxford Streeten pedig olyan sok emeletes, piros autóbusz közlekedik, hogy a dzsungel ösvényén cammogó elefántcsordához hasonló sort alkotnak, ahogy egymást szorosan követve. képtelenek óránként több mint négy kilométeres sebességgel haladni.

Mivel a legtöbb londoni lehetőleg egyemeletes, kiskertes családi házban akar élni bérházak helyett, a város egyre nagyobb kiterjedésű, immár olyan gigászi méretű, hogy egy-egy baráti látogatás gyakran egy vagy másfél órás utazást igényel.

David Cameron miniszterelnök azt ígérte, hogy kordában tartja a migrációt, Anglia szigetország, tehát másoknál ezt viszonylag könnyebben tehetné meg, de a bevándorlás idén mégis rekordot dönt. A brit Statisztikai Intézet számítása szerint Nagy-Britannia népessége 2039-re közel 74 és fél millió lesz, tehát megelőzi Németországét és Franciaországét.

Ám kérdés, mi lesz az Angliát kevésbé érintő közel-keleti beözönlés vége, hogyan alakul például a németországi népszaporodás, a családegyesítéseket és a több gyerek vállalási hajlandóságot is figyelembe véve.

Sárközi Mátyás, London - A hanganyag itt hallgatható meg...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay

TOP 5