Skip to main content

 

Új ötlettel állt elő David Cameron azzal kapcsolatban, hogy hogyan védjék meg az elnyomott muzulmán nőket:

Kiutasítanák őket Nagy-Britanniából, ha nem tudnak elég jól angolul.

A brit kormányfő a The Times napilapban írt erről az ötletéről. Szerinte a kiutasítás veszélye segít majd megértetni a partnerük integrációját akadályozó férfiakkal, hogy viselkedésük következményekkel jár, ezzel igazából a nemi szegregáció ellen harcolnak majd ezzel. Mint hangsúlyozta: szembe kell szállni azokkal a kisebbségben lévő férfiakkal, akik ilyen hátrányos "ellenőrzést gyakorolnak" a nők felett.

hirdetés

Cameron szerint a brit társadalomnak világosabban értésre kell adnia, "mit vár el azoktól, akik ide jönnek élni", és "soha többé nem szabad hagynunk, hogy a 'passzív toleranciánk' megakadályozzon minket abban, hogy kimondjuk a kemény igazságokat".

A konzervatív kormányfő azt mondta a BBC közszolgálati tv-nek, hogy ezek közül az emberek közül patriarchális társadalmakból jönnek hazánkba, olyan országokból, ahol "a férfiak talán nem akarják, hogy a nők angolul tanuljanak, hogy integrálódjanak", viszont ez Nagy-Britanniában nem elfogadható. Ráadásul nemcsak az elnyomó férfiaktól védené meg a kormány ezzel a muszlim nőket, de a fehér szélsőséges csoportoktól is, amikkel szemben sebezhetőbb az, aki nem tud angolul. 

Azért nemcsak a kitoloncolással való fenyegetéssel akar a brit kormány segíteni az elnyomott muszlim nőknek, hanem egy 20 millió fontos (közel 8,3 milliárd forintos) nyelvoktatói programot is indít, főként nekik. Aki viszont a kormány pénzén nem tanul meg angolul legalább két és fél évvel az után, hogy Nagy Britanniába jött,, annak ezek után nincs garancia arra, hogy az országban maradhat.

Az új szabályok októbertől kezdve azokra az emberekre vonatkoznak majd, akik házastársi vízummal élnek Nagy-Britanniában.

Cameron szerint az országban élő muszlim nők 22 százaléka, vagyis 190 ezer ember - akik közül sokan már évtizedek óta brit földön élnek - csak egy kicsit vagy egyáltalán nem beszél angolul. Így szerinte nem meglepő, hogy a pakisztáni vagy bangladesi származású nők 60 százaléka gazdaságilag inaktív Nagy-Britanniában.

A brit kormányfő a BBC-nek arról is beszélt, hogy az angol nyelv tudásának hiánya a brit muzulmánokat sebezhetőbbé teszi a szélsőséges csoportok üzeneteivel szemben.

"Nem mondom, hogy egyfajta okozati kapcsolat van az angol nyelv ismeretének hiánya és a radikalizálódás között, persze, hogy nincs. De ha az ember nem képes angolul beszélni, akkor képtelen a társadalomba beilleszkedni, nehézségei lesznek a saját identitásának megértésében, és így fogékonyabb lesz a szélsőségesek üzenetére" - magyarázta Cameron.

Cameron terve több muzulmán szervezetet és az ellenzéki Munkáspártot is felháborította.

A Ramadán Alapítvány vezetője, Mohammed Shafiq "gyalázatos általánosításnak" nevezte Cameron szavait. Andy Burnham, a Munkáspárt belügyi szóvivője szerint Cameron "igazságtalanul megbélyegez egy egész közösséget tapintatlan és a végletekig leegyszerűsített" megjegyzéseivel.

Az 53 millió lakosú Nagy-Britanniában nagyjából 2,7 millió muzulmán él.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Laurent Dubdule / MTI

TOP 5