Skip to main content

 

Ideológiai elvbarátaitól számíthat kioktatásra Varsóban David Cameron brit miniszterelnök. Bár az új lengyel kormány sok kérdésben egyetért vele, a kelet-európai migránsok szociális segélyeire vonatkozó szigorítások kérdésében élesen szembehelyezkedik vele.

David Cameron brit kormányfő a szigetország EU-tagságáról hamarosan megrendezendő népszavazás előtt próbál az Unió reformjáról alkudozni a kontinensen.

hirdetés


A kommentátorok vérmérséklettől függően mindezt úgy magyarázzák, hogy vagy kézzel-lábbal az EU-ban próbálja tartani Nagy-Britanniát vagy éppenséggel olyan helyzetet próbál teremteni, amikor már nincs más út, csak a kilépés.

Cameron a héten Lengyelországban és Romániában próbálja eladni egyik elképzelését: azt, hogy korlátozni kell a más tagállamokban dolgozó EU-s munkavállalóknak járó szociális segélyek körét.

Ezzel a brit euroszkeptikusok aggályaira próbál reagálni. Míg Európa keleti felében a közel-keleti és más migránsoktól tartanak, addig Nagy-Britanniában a "migráns" szó a kelet-európai munkavállalók szinonimája és sok brit szerint érkezésük nemcsak a közszolgáltatásokat terheli meg, de lenyomja a kereseteket, és kulturális változásokat is okoz Angliában.

Becslések szerint csak lengyel állampolgárból 850 ezer él Nagy-Britanniában és a britek euroszkepszisét amúgy osztó új, konzervatív lengyel kormány már érkezése előtt Cameron értésére adta: nem egyezik bele, hogy korlátozzák az Uniós dolgozóknak járó segélyek körét. Korábban a szlovák vezetés is élesen elutasította az ötletet. A régióból egyedül Magyarország nem mondott véleményt a polgárait is érintő esetleges korlátozásokról.

Cameron, aki korábban Romániában tett látogatást, azt akarja, hogy az Uniós migránsok csak négy év elteltével kaphassanak az alacsonyan fizetett munka mellett felvehető kiegészítő segélyt. 

Az ilyen segélyek Nagy-Britanniába vonzzák őket, a korlátozással viszont sikerülne visszaszorítani a migrációt - mondja Cameron. Az elképzelés azt is jelenti, hogy a migránsoknak négy éven át kellene adót fizetniük a brit államkasszába, mielőtt esetleg segélyért folyamodhatnának. 

Brüsszelben felajánlották a briteknek a "vészfék" lehetőségét. Az elgondolás szerint ha túlságosan nagy teher nehezedne az iskolákra és kórházakra, akkor a tagállamok ideiglenesen korlátozhatnák a migránsok beáramlását.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta: szerinte az uniós vezetők alkut köthetnek februárban az EU reformjáról, de csak akkor, ha Cameron feladja a migránsokra vonatkozó négyéves korlátozás ötletét. London azonban nem lelkesedik az ötletért.

Cameron 3 másik reformkövetelése ügyében sikerült haladást elérni - mondta Tusk. Ezek: a 9 nem valutauniós tagállam védelme, kivétel a britek számára az Unió mélyítését célzó közös törekvések alól és a vállalkozásokat visszafogó bürokrácia reformja.

Szvetnik Endre, London - A hanganyag itt hallgatható meg.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: londoni panoráma, forrás: pixabay

TOP 5